Ђацима са сметњама у развоју помажу 192 асистента

Д. С.
Ђацима са сметњама у развоју помажу 192 асистента

Бањалука - Министарство просвјете и културе РС у школској 2017/2018. години одобрило је ангажовање 192 асистента за ученике са сметњама у развоју, што је за 54 више него лани, када је за те намјене било издвојено 504.250 марака.

Како су објаснили у Министарству, у овој школској години асистенти су приоритетно одобравани за ученике са аутизмом, ђаке са тјелесним оштећењем, који похађају наставу у редовним школама, те ученике са вишеструким сметњама.

- Биће разматрани и захтјеви за асистенте за ученике са другим сметњама у развоју, у зависности од расположивих средстава у буџету - казали су у Министарству.

Асистенти служе, истакли су, као техничка подршка ученицима и ангажовани су у периоду док траје настава, на пола радног времена, а плаћени су по коефицијенту за средњу стручну спрему.

Родитељи дјеце са потешкоћама у развоју упутили су писмо Министарству, али и у неколико других институција РС, у којем су навели да годинама своје малишане воде у школу почетком септембра са зебњом и неизвјесношћу, јер, како кажу, не знају да ли је Министарство одобрило ангажовање асистената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана