Дестилација опет ради пуном паром

Маријана Миљић
Дестилација опет ради пуном паром

Теслић, Бањалука - Хемијска индустрија "Дестилација" из Теслића упалила је машине у свим погонима након што им је предузеће "Шуме РС" испоручило довољне количине сировине.

Предузеће, које запошљава 350 радника, упало је у проблеме почетком марта и тада је било приморано да угаси погоне, јер није имало довољно сировине за рад.

- "Шуме РС" испоручиле су нам сировину тако да смо почели да радимо. Сви капацитети су упослени. Надамо се да ће тако и остати и да се неће поновити ситуација из марта. Тренутно имамо сировине за седам-осам дана и очекујемо да ћемо идућих дана добити нове количине. За то имамо чврста обећања, а и временске прилике нам сада иду на руку - казао је директор "Дестилације" Ново Шкребић.

Нагласио је да су страховали да ће због кризе са испоруком сировине морати отпуштати раднике, али да се то на крају није десило.

- Сва радна мјеста су сачувана. Никога нисмо послали кући. У међувремену су запослени били ангажовани на чишћењу, спремању и дјелимичном ремонту постројења. Штету такође нису претрпјели ни наши пословни партнери. Наши уговори са њима су на краћи период, тако да није било никаквих проблема - навео је Шкребић.

"Дестилација" је уговорила испоруку 4.500 тона мање сировине него претходне године, што је посљедица њеног недостатка. Шкребић каже да су "Шуме РС" добиле писану сагласност Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС да са "Дестилацијом" потпишу петогодишњи уговор о испоруци сировине.

- Не знам још када би могао бити потписан тај уговор. Видјећемо идућих дана и прецизирати све одредбе - нагласио је Шкребић.

Директор "Шума РС" Ристо Марић је рекао да су теслићком предузећу лани испоручили 10.000 метара кубних дестилационог дрвета и да је план за ову годину 96.000 кубика. У овом предузећу раније су навели да се проблем са испоруком сировине "Дестилацији" и осталим купцима појавио због неповољних временских прилика.

Богата традиција

Хемијска индустрија "Дестилација" из Теслића основана је 1896. године и једно је од најстаријих предузећа у Српској, које на тржишту опстаје већ 122 године. Ово предузеће је регионални лидер у производњи дрвеног угља, брикета,сирћетне киселине и сирћета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана