Destilacija opet radi punom parom

Marijana Miljić
Destilacija opet radi punom parom

Teslić, Banjaluka - Hemijska industrija "Destilacija" iz Teslića upalila je mašine u svim pogonima nakon što im je preduzeće "Šume RS" isporučilo dovoljne količine sirovine.

Preduzeće, koje zapošljava 350 radnika, upalo je u probleme početkom marta i tada je bilo primorano da ugasi pogone, jer nije imalo dovoljno sirovine za rad.

- "Šume RS" isporučile su nam sirovinu tako da smo počeli da radimo. Svi kapaciteti su uposleni. Nadamo se da će tako i ostati i da se neće ponoviti situacija iz marta. Trenutno imamo sirovine za sedam-osam dana i očekujemo da ćemo idućih dana dobiti nove količine. Za to imamo čvrsta obećanja, a i vremenske prilike nam sada idu na ruku - kazao je direktor "Destilacije" Novo Škrebić.

Naglasio je da su strahovali da će zbog krize sa isporukom sirovine morati otpuštati radnike, ali da se to na kraju nije desilo.

- Sva radna mjesta su sačuvana. Nikoga nismo poslali kući. U međuvremenu su zaposleni bili angažovani na čišćenju, spremanju i djelimičnom remontu postrojenja. Štetu takođe nisu pretrpjeli ni naši poslovni partneri. Naši ugovori sa njima su na kraći period, tako da nije bilo nikakvih problema - naveo je Škrebić.

"Destilacija" je ugovorila isporuku 4.500 tona manje sirovine nego prethodne godine, što je posljedica njenog nedostatka. Škrebić kaže da su "Šume RS" dobile pisanu saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS da sa "Destilacijom" potpišu petogodišnji ugovor o isporuci sirovine.

- Ne znam još kada bi mogao biti potpisan taj ugovor. Vidjećemo idućih dana i precizirati sve odredbe - naglasio je Škrebić.

Direktor "Šuma RS" Risto Marić je rekao da su teslićkom preduzeću lani isporučili 10.000 metara kubnih destilacionog drveta i da je plan za ovu godinu 96.000 kubika. U ovom preduzeću ranije su naveli da se problem sa isporukom sirovine "Destilaciji" i ostalim kupcima pojavio zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

Bogata tradicija

Hemijska industrija "Destilacija" iz Teslića osnovana je 1896. godine i jedno je od najstarijih preduzeća u Srpskoj, koje na tržištu opstaje već 122 godine. Ovo preduzeće je regionalni lider u proizvodnji drvenog uglja, briketa,sirćetne kiseline i sirćeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana