Богата трпеза и љепши сан васкршњи дар

Весна Поповић
Богата трпеза и љепши сан васкршњи дар

Бањалука - Богата празнична трпеза и 25 нових кревета уљепшаће васкршње празнике штићеницима Дома за дјецу без родитељског старања "Рада Врањешевић".

Кревети су поклон предсједнице Владе РС Жељке Цвијановић која би у суботу требало да посјети малишане у овом дому, а Актив жена СНСД-а је на Велики петак обезбиједио све што је потребно да би 90 штићеника имало комплетан празнични доручак и ручак.

Дух највећег хришћанског празника већ данима испуњава просторије дома, украшене маштовитим цртежима васкршњих симбола. Малишани заједно са васпитачима дочекују госте, а топлу добродошлицу припремају и премијерки, са којом планирају да се друже уочи Васкрса.

Директор Дома "Рада Врањешевић" Владимир Кајкут је захвалио на поклонима и нагласио да ове акције постају традиција која увијек обрадује дјецу.

- Традиција је и посјета предсједнице Владе РС, која је поклонила кревете за ону дјецу за коју у ранијим приликама нисмо могли обезбиједити нове. Њих 25 ће захваљујући овом поклону имати већу удобност и миран сан - казао је Кајкут.

Истакао је да се у овој установи труде да штићеници прославе све празнике у породичном духу.

- У дому је борави 90 дјеце, од беба до студената и настојимо да за празнике сви буду на окупу заједно са васпитачима, управом и гостима. У суботу организујемо фарбање јаја у дому, али и у дворишту наше парохијске цркве, да би дјеца осјетила дух празника и породичног окружења – казао је Кајкут.

Предсједница бањалучког Актива жена СНСД-а Гордана Лиховић рекла је да ова организација настоји да спроводи хуманитарне акције, те да је једна од њих посјета дому.

- Ове године смо одлучили да дјеци обезбиједимо васкршњи доручак и ручак. Заиста смо се потрудили да то буде богата трпеза, да дјеца осјете радост Васкрса - навела је Лиховићева.

Предсједница Актива жена СНСД-а РС Нада Тешановић је казала да чланице овог актива обиљежавају Васкрс тако што се труде да обрадују најмлађе и најстарије суграђане.

Проблем финансирање

Владимир Кајкут је рекао да се ова установа углавном сусреће са проблемом финансирања због чињенице да дјечји дом није буџетски корисник.

- Смјештај дјеце финансирају Министарство здравља и социјалне заштите и локалне заједнице из којих дјеца долазе. Наплативост од локалних заједница је око 60 до 70 одсто, због чега често имамо проблеме. Било би потребно да буде покренута иницијатива да једини дом у РС за дјецу без родитељског старања буде прихваћен на буџет, из којег би биле исплаћиване плате запосленима - објаснио је Кајкут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана