Bogata trpeza i ljepši san vaskršnji dar

Vesna Popović
Bogata trpeza i ljepši san vaskršnji dar

Banjaluka - Bogata praznična trpeza i 25 novih kreveta uljepšaće vaskršnje praznike štićenicima Doma za djecu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević".

Kreveti su poklon predsjednice Vlade RS Željke Cvijanović koja bi u subotu trebalo da posjeti mališane u ovom domu, a Aktiv žena SNSD-a je na Veliki petak obezbijedio sve što je potrebno da bi 90 štićenika imalo kompletan praznični doručak i ručak.

Duh najvećeg hrišćanskog praznika već danima ispunjava prostorije doma, ukrašene maštovitim crtežima vaskršnjih simbola. Mališani zajedno sa vaspitačima dočekuju goste, a toplu dobrodošlicu pripremaju i premijerki, sa kojom planiraju da se druže uoči Vaskrsa.

Direktor Doma "Rada Vranješević" Vladimir Kajkut je zahvalio na poklonima i naglasio da ove akcije postaju tradicija koja uvijek obraduje djecu.

- Tradicija je i posjeta predsjednice Vlade RS, koja je poklonila krevete za onu djecu za koju u ranijim prilikama nismo mogli obezbijediti nove. Njih 25 će zahvaljujući ovom poklonu imati veću udobnost i miran san - kazao je Kajkut.

Istakao je da se u ovoj ustanovi trude da štićenici proslave sve praznike u porodičnom duhu.

- U domu je boravi 90 djece, od beba do studenata i nastojimo da za praznike svi budu na okupu zajedno sa vaspitačima, upravom i gostima. U subotu organizujemo farbanje jaja u domu, ali i u dvorištu naše parohijske crkve, da bi djeca osjetila duh praznika i porodičnog okruženja – kazao je Kajkut.

Predsjednica banjalučkog Aktiva žena SNSD-a Gordana Lihović rekla je da ova organizacija nastoji da sprovodi humanitarne akcije, te da je jedna od njih posjeta domu.

- Ove godine smo odlučili da djeci obezbijedimo vaskršnji doručak i ručak. Zaista smo se potrudili da to bude bogata trpeza, da djeca osjete radost Vaskrsa - navela je Lihovićeva.

Predsjednica Aktiva žena SNSD-a RS Nada Tešanović je kazala da članice ovog aktiva obilježavaju Vaskrs tako što se trude da obraduju najmlađe i najstarije sugrađane.

Problem finansiranje

Vladimir Kajkut je rekao da se ova ustanova uglavnom susreće sa problemom finansiranja zbog činjenice da dječji dom nije budžetski korisnik.

- Smještaj djece finansiraju Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i lokalne zajednice iz kojih djeca dolaze. Naplativost od lokalnih zajednica je oko 60 do 70 odsto, zbog čega često imamo probleme. Bilo bi potrebno da bude pokrenuta inicijativa da jedini dom u RS za djecu bez roditeljskog staranja bude prihvaćen na budžet, iz kojeg bi bile isplaćivane plate zaposlenima - objasnio je Kajkut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana