Без помака у процесу дигитализације у БиХ

Срна
Без помака у процесу дигитализације у БиХ

Сарајево - Савјет Регулаторне агенције за комуникације /РАК/ БиХ констатовао је да у погледу процеса преласка са аналогног на дигитално земаљско емитовање нису остварени помаци, јер јавни РТВ сервиси нису доставили усаглашен захтјев за издавање дозволе.

"Савјет очекује да ће Одбор система преузети активну улогу у рјешевању овог питања у погледу достављања усаглашеног захтјева за дозволу од сва три јавна РТВ сервиса", саопштено је из РАК-а.

Када је ријеч о процесу ребаланса цијена у фиксним говорним услугама, посљедња фаза Правила о моделу ребаланса цијена телефонских услуга ступиће на снагу 1. јануара наредне године.

Највиша гранична цијена коју прописује Агенција остаје непромијењена и износиће за приступну таксу 20 КМ, мјесечну претплату 13,65 КМ, правна лица 16,40 КМ, социјални пакет 4,20 КМ.

Дефинисан је бонус укључен у мјесечну претплату у вриједности првих 60 бесплатних минута у домаћем саобраћају у властитој фиксној мрежи, а за кориснике социјалног пакета првих 100 бесплатних минута.

Доминантни телеком оператери су доставили цјеновнике и они наводе да ће висина мјесечне претплате износити: "БХ Телеком" 12,82 КМ, "Телеком Српске" 12,95 КМ, "ХТ Мостар" 13 КМ.

Разматрајући информацију о пружању услуга преносивости броја, Савјет је констатовао да постоји потреба ревидирања постојећег Правила о преносивости броја с циљем креирања повољнијих услова за крајње кориснике приликом кориштења ове услуге.

Савјет РАК-а на сједници у Сарајеву прихватио је информацију о оставци вршиоца дужности генералног директора РАК-а Кемала Хусеиновића, али није разматрао питање именовања новог вршиоца дужности генералног директора.

Прихваћене су и информације о актуелним питањима процеса дигитализације, о примјени Правила о моделу ребаланса цијена телефонских услуга, о реализацији услуга преносивости телефонских бројева, о међународном Споразуму о снижењу цијена услуга роминга у јавним мобилним комуникационим услугама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана