Zlatni srndać istrčao na nišan lovcu iz Laktaša

Anita Janković-Rečević
Zlatni srndać istrčao na nišan lovcu iz Laktaša

Laktaši - Lovcu Zoranu Đuriću (52) iz Laktaša ovih dana se osmijehnula sreća kada je odstrijelio srndaća kapitalca, za kojeg članovi Lovačkog udruženja "Kozara" vjeruju da je najkvalitetniji odstrijeljeni trofej u Republici Srpskoj, a možda i šire.

Spretnu i mirnu ruku Đurić je imao u nedjelju, pred samu zoru kada mu je ova divljač izuzetne trofejne vrijednosti izašla na nišan. Sve se dešavalo u slatinskom zaseoku Đurići, u mjestu Jaružani kod Laktaša.

- Znali smo da se u našem zaseoku nalazi srndać kapitalac i u nedjelju oko četiri časa uputio sam se prema čeki. Idući do odredišta ugledao sam srndaća u njivi kako pase zob. Prišao sam mu na udaljenosti od 80 metara, ispalio jedan hitac i pogodio ga - prisjeća se Đurić, koji kaže da mu je u prilog išla i jaka mjesečina, pa je srndaća odlično vidio.

Dodaje da teško može opisati osjećaj koji ga je obuzeo kada je odstrijelio životinju.

- Kad sam mu prišao i ugledao te prelijepe rogove, osjetio sam izuzetan nalet sreće što ga je sudbina meni poslala na nišan. Od uzbuđenja sam sjeo pored njega i nisam vjerovao sopstvenim očima. Osjećaj je bio neopisiv - ističe ovaj lovac sa tridesetdvogodišnjim iskustvom i dodaje da svaki lovac sanja da odstrijeli ovakav trofej. 

Predsjednik lovačkog udruženja "Kozara" iz Laktaša Vukašin Vojinović kaže da je srndać bio težak 24 kilograma, starosti oko šest godina.

Za ovaj trofejem dodaje, prema prvim procjenama dobiće od 130 do 140 poena. 

- Radi se o srndaću koji je izuzetan kapitalac, čija je vrijednost oko 1.200 evra. Vjerujemo da će biti najkvalitetniji trofejni srndać na prostoru RS. Čak mislim da ovakav kvalitet u odnosu na trofejnu vrijednost do sada nije odstrijeljen u BiH - rekao je Vojinović.

On je objasnio da najbolje ocijenjeni srndać u Srpskoj ima nešto više od 120 bodova, dok je u svijetu najtrofejniji dobio 200.

-  Prema informacijama sa terena ovakvih i sličnih trofeja u našem lovištu ima najmanje deset, a takav kvalitet smo postigli brigom o divljači i odstrelom neperspektivnih srndaća, jer smo godinama bili orijentisani na uklanjanje škarta iz lovišta - pohvalio se Vojinović dodavši da su lovci iz Laktaša u nedjelju odstrijeli 22 srndaća.

Lovačko udruženje "Kozara" iz Laktaša broji oko 700 lovaca, a lovna površina kojom gazduje obiluje zečevima, fazanima, divljom svinjom i srndaćima. 

Odstrel vuka 

Članovi LU "Kozara" u nedjelju su odstrijelili i vuka, nesvakidašnji ulov za ravničarska lovišta.

- Mislili smo da na području lovišta postoje šakali koju uništavaju srneću i drugu divljač i izašli smo na teren da ih odstrijelimo, ali se pokazalo da to nije šakal, već vuk. Naš lovac Željko Bajić odstrijelio je vuka, čime je spriječeno da ova životinja uništava drugu divljač - rekao je Vukašin Vojinović istakavši da je vuka u nizinu najvjerovatnije privukla mnogobrojna divljač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana