Vršioci vratili vrijeme na poljima u Rogoljima kod Gradiške

M. V.
Vršioci vratili vrijeme na poljima u Rogoljima kod Gradiške

Gradiška - Tradicionalna etno-manifestacija "Rogoljska žetva - kosidba i vršidba žita 2015" okupila je na imanju Save Vasiljevića u Rogoljima kod Gradiške oko 2.000 posjetilaca.

Na imanju su bili izloženi poljoprivredna mehanizacija i alat koji je nekada korišćen u žetvi i etno-predmeti. Sjećanje na stare dane vraćeno je u ambijentu sa starom vodenicom i drugim objektima tradicionalnog lijevčanskog domaćinstva i uz bogat kulturno-umjetnički program.

Vasiljević je rekao da su posjetioci imali priliku da vide kako se nekada u srcu Lijevča polja žnjela pšenica uz pomoć srpa, kose, zaprežnih kosačica i vršilo žito na guvnu.

- Predstavili smo i kako se pšenica ručno sijala, konjskom sijačicom koja je jedna od najstarijih mašina, a izložen je i stari kombajn iz 1958. godine - istakao je Vasiljević.

U okviru "Rogoljske žetve" organizovano je i takmičenje u čobanskoj igri "pirizanju" i bacanju kamena s ramena.

- Cilj manifestacije je da se pokaže prije, svega mladim ljudima, kako se nekada teško radilo na selu, ali su svi bili mnogo zadovoljniji nego danas - istakao je Vasiljević.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Boris Pašalić rekao je da je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo značaj "Rogoljske žetve" za promociju poljoprivredne proizvodnje, narodnih običaja i tradicije i da je finansijski podržava.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana