Vožnja putem Banjaluka - Kneževo kao ruski rulet

Anita Janković
Vožnja putem Banjaluka - Kneževo kao ruski rulet

Kneževo - Mrak na oči mi padne kad treba preko Kneževa da dođem do Travnika. Više od 90 odsto puta je u katastrofalnom stanju. Često naletim na neki odron, a primoran sam da vozim i preko ogromnih rupa, pazeći da ne sletim u provaliju.

Ovako vozač S. N. opisuje dionicu puta Banjaluka - Kneževo - Travnik i dodaje da svi koji se prevoze ovim putem stavljaju glavu u torbu. S njim je saglasan i vozač Goran Višekruna.

- Čim jača kiša padne, brdo iznad puta sklizne na kolovoz. Dodatni problem predstavlja to što je rupe na putu, koje su poput kratera, teško zaobići - kazao je Višekruna.

Dodao je da se sanacije obavljaju privremeno, a o trajnom rješenju ili rekonstrukciji čitave dionice niko i ne priča.

- Između Karanovca i Ljubačeva došlo je do odrona prije dvije godine. Nažalost, čini mi se da radovi neće početi dok se ne dogodi neka tragedija - ispričao je Višekruna i dodao da se mještani Ljubačeva samo uzdaju u Helikopterski servis, ukoliko zimi dođe do hitnih slučajeva.

Mještani Kneževa koji putuju u Banjaluku posebno se brinu zbog dolaska zime. Na ovoj dionici su lani pokrenuta klizišta, koja su privremeno sanirana, a mještani strahuju da bi jače kiše mogle pokrenuti nove odrone. Jedna od njih je i Mira Teinović, koja autobusom putuje u Banjaluku na posao.

- Vozači i putnici su prepušteni sreći. S obzirom na to da ovim putem svakog dana prolazi mnoštvo vozila, nadležni bi morali nešto da učine što prije - kazala je Teinovićeva.

Načelnik opštine Bore Škeljić tvrdi da je put Banjaluka - Kneževo najgori u BiH, uprkos tome što je to jedan od važnijih puteva, jer se zahvaljujući njemu najbrže stiže od Banjaluke do Travnika, Zenice i Sarajeva.

- Put je na granici upotrebljivosti, a najgore je ispod Čemernice, gdje su velike krivine. Gotovo cijelom dužinom je uzak i kolovoz je oštećen. Ko god može zaobilazi nas, jer je opasno i nezgodno voziti - ispričao je Škeljić.

Iz preduzeća "Putevi RS" poručuju da u skorije vrijeme neće biti rekonstruisan kompletan put Banjaluka - Kneževo. Oni tvrde da na ovom putnom pravcu postoji svega nekoliko kraćih dionica na kojima se saobraćaj odvija otežano.

- Te dionice su regulisane saobraćajnom signalizacijom, a sva uočena klizišta i deformacije na putu su u postupku za trajno rješavanje - rekla je portparol "Puteva RS" Natalija Kostrešević i dodala da u ovoj godini nisu bili u mogućnosti da saniraju pomenute nedostatke, jer nemaju novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana