Salu nema 18 osnovnih škola

Milijana Latinović
Salu nema 18 osnovnih škola

Banjaluka - Čak 18 centralnih osnovnih škola u Srpskoj nema salu za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja, podaci su Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Zbog toga se ovi časovi nerijetko izvode u adaptiranim učionicama, opštinskim dvoranama ili napolju, ako to dozvoljavaju vremenski uslovi.

U Osnovnoj školi "Ivo Andrić" u Kulašima kod Prnjavora kažu da imaju sve neophodne rekvizite, ali da nastavu fizičkog vaspitanja teško izvode bez sale.

- Veoma često se dešava da se časovi iz drugih predmeta nadoknađuju u terminu za fizičko vaspitanje - rekli su u školi u Kulašima.

Sa sličnim problemom godinama su kuburili i učenici Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" u Trebinju.

- Od rata škola nije imala salu, pa se nastava iz ovog predmeta održavala na sportskim ili drugim neuslovnim terenima, pa čak i na livadi pokraj škole. Tek ove godine smo dobili salu - istakli su u ovoj školi.

Ljekar Mladen Šukalo kaže da je fizička neaktivnost najčešći uzrok pojave lošeg tjelesnog držanja, krivljenja kičme, gojaznosti i problema sa vidom.

- Za pravilno razvijanje djece neophodno je što više fizičke aktivnosti, zdrava ishrana te razvijanje pozitivnih stavova o životu i zdravlju uopšte - rekao je Šukalo.

Toga su svjesni i u bijeljinskoj Osnovnoj školi "Sveti Sava", gdje vlada velika zainteresovanost osnovaca za sportske sekcije - fudbal, odbojku, košarku, rukomet i gimnastiku.

- Učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda fizičko vaspitanje imaju po tri časa sedmično, a od petog do devetog po dva časa. Zbog majskih poplava fiskulturna sala nam je neupotrebljiva, pa improvizujemo kada je riječ o izvođenju nastave iz ovog predmeta - ističu u ovoj školi.

U banjalučkoj Osnovnoj školi "Georgi Stojkov Rakovski" posebno naglašavaju dobru saradnju sa roditeljima đaka koji pomažu prilikom obezbjeđivanja neophodnih rekvizita.

- Neophodno je unaprijediti nastavu fizičkog vaspitanja uvođenjem nastavnika fizičkog vaspitanja u nastavu u četvrtom i petom razredu - rekli su u školi "Georgi Stojkov Rakovski".

Ministarstvo

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS su istakli da je proteklih godina izgrađeno 16 fiskulturnih sala, za šta je iz Razvojnog programa RS obezbijeđeno 8,38 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana