Radioaktivni otpad šalju na Trgovsku goru

M. L.
Radioaktivni otpad šalju na Trgovsku goru

Banjaluka - Hrvatska Vlada nastavlja realizaciju projekta odlaganja nuklearnog otpada na lokalitetu Trgovska gora u opštini Dvor na Uni koja graniči sa Republikom Srpskom.

O tome svjedoče objave na sajtu Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu bezbjednost Hrvatske gdje je navedeno da će u narednih mjesec biti na javnom uvidu studija uticaja na okolinu i nacrt prijedloga nacionalnog programa sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada. U ovim dokumentima kao lokacija navedena je Trgovska gora, odnosno bivše podzemno vojno skladište, gdje je planirano odlaganje otpada iz slovenačke nuklearne elektrane "Krško", kao i sveg medicinskog i nemedicinskog otpada iz Hrvatske.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić istakla je da institucije Hrvatske ponovo, na način potpuno neprimjeren za članicu EU, krše svoje međunarodne obaveze i ne obavještavaju institucije i javnost zemlje koja je pogođena prekograničnim uticajem.

- Odgovorno tvrdim, kao kontakt institucija za sprovođenje ESPOO konvencije, koja reguliše pitanja prekograničnog uticaja, da nas niko iz Hrvatske nije zvanično obavijestio o aktivnostima koje su uveliko u toku - kazala je Golićeva. 

Dodaje da je zbog svega ministarstvo juče uputilo pismo, sa oznakom hitno, Predsjedništvu BiH, ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirku Šaroviću, ministru spoljnih poslova Igoru Crnatku i direktoru Državne regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost Emiru Dizdareviću, u kojem zahtijeva da preduzmu sve aktivnosti kako bi se BiH blagovremeno uključila u ove postupke i iskazala svoje primjedbe.                                                                                               

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana