Nevesinje: Bolnica za ponos cijele Hercegovine

Ratomir Mijanović
Nevesinje: Bolnica za ponos cijele Hercegovine

Nevesinje - Zavjet Mihajla Labala, ktitora rodom iz Nevesinja koji je za života želio da se oduži svom kraju, ispunjen je i u tom gradu počinje da radi jedna od najsavremenijih bolnica u RS i regionu.

Nova bolnica, zadužbina Labala, služiće na ponos cijele Hercegovine. U savremenoj bolnici, čije je otvaranje zakazano za subotu, najkomplikovanije operacije obavljaće poznati beogradski ljekari, a sa njima će raditi i ovdašnji doktori. Bolnica u Nevesinju, površine oko 3.600 metara kvadratnih, biće specijalizovana za hirurgiju i dijagnostiku, a raspolagaće sa oko 50 kreveta. Novac za bolnicu obezbijedila je Fondacija "Mihajlo Labalo", ali je poslije smrti Labala 2007. godine njen završetak bio doveden u pitanje zbog nedostatka novca.

Načelnik Nevesinja Momčilo Šiljegović istakao je da je najveći doprinos za gradnju bolnice dao veliki dobrotvor Mihajlo Labalo, a pomogli su je i Vlada RS, opština Nevesinje, "Elektroprivreda RS" i drugi donatori.

- Lokalna zajednica će biti spremna da na svaki način pomogne zdravstvene ustanove u Nevesinju. Pokojni Labalo je u bolnicu uložio deset miliona maraka. Da tada on nije uložio taj novac, teško da bismo mi danas pričali o završetku ovog projekta. Zgrada je godinama bila nezavršena iako nije trebalo mnogo novca, možda nekih 200.000-300.000 maraka. Godine su prolazile i tek sad smo dočekali trenutak da njeno otvaranje postane realnost - rekao je Šiljegović.

On je istakao da je prošle godine iz dobiti "Elektroprivrede RS" obezbijeđeno 500.000 maraka za završetak radova.

- Zahvalan sam republičkim vlastima što su našle načina da se taj novac vrati u Nevesinje i usmjeri u ovaj projekat - kaže Šiljegović.

Za završetak projekta založili su se i predsjednik RS Milorad Dodik i doktor Predrag Peško, koji su pratili završetak radova.

- Naš cilj je da ovo bude objekat sa najsavremenijom opremom koja može da istrpi konkurenciju u narednih nekoliko desetina godina - rekao je Dodik prilikom jedne od posjeta Nevesinju.

Oprema je većinom nabavljena iz inostranstva jer se ne proizvodi na ovim područjima. Bolnica je veoma značajna, ne samo za pacijente iz Hercegovine, već i sa šireg područja. Koliko je bolnica značajna za stanovnike Nevesinja, pokazalo se na donatorskoj večeri u tom gradu, organizovanoj u srijedu, kada je prikupljeno oko 28.500 KM. Novac će biti iskorišćen za nabavku potrošnog materijala koji nije obuhvaćen tenderom za kupovinu opreme. Biće kupljena posteljina, uniforme za osoblje, kuhinjsko posuđe i drugi potrošni materijal.

Mihajlo Labalo

Veliki humanista Mihajlo Labalo, porijeklom iz sela Lukavac kod Nevesinja, proveo je radni vijek u Americi, ali je imao želju da pomogne rodnom kraju i prihvatio se velikog poduhvata da isključivo vlastitim novcem finansira gradnju jedne od najmodernijih bolnica u RS.  Završetak posla nije dočekao jer je preminuo 11. maja 2007. godine u rodnom selu Lukavac, samo dva dana po dolasku iz Amerike. Sahranjen je u porti svoje zadužbine, crkve Svetog Vasilija Ostroškog, u neposrednoj blizini buduće bolnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana