Хтио се дићи у ваздух због деложације

Данијела Стоканић
Хтио се дићи у ваздух због деложације

Бањалука - Породица Радомира Кузмића из бањалучког насеља Чесма јуче није деложирана из куће, јер је овај домаћин одлучио да, како каже, свој дом брани животом пријетећи да ће се дићи у ваздух паљењем плинске боце.

Како би спријечио деложацију, Кузмић је полицију и судске извршиоце дочекао на тераси куће са двије плинске боце и 15 литара горива. Испред куће ове четворочлане породице окупиле су се и многобројне комшије које су подржавале несрећног човјека, не кријући огорчење због судске одлуке.

Ово је наставак приче која траје већ осам година, колико је прошло од када је Радомир штрајковао глађу испред Народне скупштине РС.

Кузмић је у рату кућу у селу поред Славонског Брода мијењао за ову у Бањалуци. Међутим, стари власници куће у Бањалуци су се предомислили, а затим тражили и добили поништење уговора о замјени још 2009. године. С друге стране, имање Кузмића у Славонском Броду је девастирано и није одржавано, због чега ова породица нема гдје да се врати.

Радован Кузмић истиче да је још прије неколико дана од Основног суда обавијештен да он и његова породица у одређеном року морају да напусте кућу у којој тренутно живе како би је предали бившим власницима.

- С обзиром на то да ми нисмо имали гдје да одемо, остали смо у кући. Осим тога, нисам ни хтио, јер сматрам да је ова деложација незаконита, између осталог, имовина је још на мени. Имам доказе - рекао је Кузмић, који у Бањалуци од рата живи са супругом и двоје дјеце.

Он тврди да судски извршиоци нису имали ни налог за јучерашњу деложацију.

- Самоубиство ми је једино рјешење, јер протеклих неколико година, од када траје ова агонија, нема коме се нисам жалио, али узалуд. Испуцао сам све правне лијекове и на крају нико није имао слуха за проблем моје породице - рекао је Кузмић.

У кућу, истакао је он, јуче никога није желио да пусти, чак ни судског извршиоца, а што се тиче полиције, само да је кренула уз степенице, каже, свашта би се десило.

- И даље ћу настојати да обуставим тај извршни поступак, јер имам аргументе, а и на основу Геодетске управе неспроводиво је преношење својине. Покушаћу бар донекле да исправим неправду коју трпим годинама. Осим тога, планирам и тужбу против друге стране за надокнаду штете на мом посједу у Хрватској, јер је девастиран због неодржавања - нагласио је Кузмић додајући да је друга страна била дужна да, по уговору о замјени некретнина, уђе у посјед и одржава га као што су они то чинили у Бањалуци.

Притиснута тешким проблемима, његова супруга Горана није смогла снаге да разговара са новинарима. Прошапутала је да не зна шта би да је остала без мужа.

- Ово нам је једини дом - кратко је рекла Горана бришући сузе.

У Центру јавне безбједности (ЦЈБ) Бањалука истичу да су припадници Полицијске станице Обилићево пружили асистенцију приликом планиране деложације коју је наложио бањалучки Основни суд.

- У овом случају није било поступања полицијских службеника - рекли су у ЦЈБ Бањалука.

Одговоре на питања због чега је деложација одгођена и какав је договор постигнут, као и који је сљедећи корак, од бањалучког Основног суда јуче нисмо добили.

Породица

У четворочланој породици Кузмић једино је запослен Радомир, његова супруга је домаћица, док је син незапослен, а кћерка студент.

Један покушај деложације раније је пропао, јер је утврђено да Кузмићи немају гдје да оду када буду избачени из куће у којој живе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана