Cvjeta proizvodnja voćne rakije u RS

Jasna Dragojević
Cvjeta proizvodnja voćne rakije u RS

Banjaluka - Duga tradicija konzumacije domaćih rakija polako počinje da se širi i na proizvodnju ove vrste pića, pa je u Srpskoj registrovano 30 proizvođača rakije i drugih alkoholnih pića među kojima su i mnoga domaćinstva.

U originalnim pakovanjima na domaćem tržištu najprepoznatljiviji su šljivovica, jabukovača, dunjevača, a zastupljene su i druge vrste.

Do 5.000 litara domaćih voćnih rakija godišnje se proizvede samo u jednom domaćinstvu u Prnjavoru koje ima 2.670 stabala raznog voća.

- Godišnje proizvedemo od 4.000 do 5.000 litara. Rakiju pravimo za domaće tržište i ranije smo je prodavali u svim radnjama lanca "Fis" i nešto u prodavnicama u Prnjavoru, ali pošto nemamo tehnologa i akciznu markicu, morali smo da se povučemo iz prodaje na taj način - rekao je poljoprivredni proizvođač Radivoje Kuzmanović ističući da sada svoje proizvode prodaju samo dostavom, zbog čega su im porasle i zalihe i na lageru imaju oko 12.000 litara.

"Mur grupa" iz Istočnog Sarajeva od 2011. godine konstantno povećava proizvodnju i u asortiman uvodi nove vrste.

- Sada godišnje proizvedemo od 10.000 do 15.000 litara prirodne voćne rakije, a svake godine povećavamo proizvodnju kako bismo zadovoljili potrebe ugostiteljskih objekata koje snabdijevamo. Proizvodimo šest vrsta i to divlju krušku, koja je specijalna vrsta, zatim viljamovku i dunju za koje imamo svoje zasade, kajsiju, jabuku i šljivu - rekao je direktor Ivan Stanković.

U Verićima kod Banjaluci hvale se čuvenom verićkom šljivovicom, koja je za sada prepoznatljiva u Srpskoj, ali postoji mogućnost početka izvoza u Češku i Njemačku.

- Prije pet godina dobili smo licencu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a prepoznatljiva nam je rakija verićka šljivovica koje ima u svim većim gradovima u BiH - rekao je jedan od vlasnika "Podruma Radulj" Zoran Radulj.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH u prošloj godini iz RS je izvezeno 824,38 tona rakije od šljive, kruške, trešnje i višnje, a njena vrijednost bila je 6,45 miliona KM.

Proizvođači se nadaju da neće biti uvedena najavljena akciza na voćne rakije ističući da bi to predstavljalo korak unazad u razvoju ove vrste proizvodnje u Srpskoj.

Uslovi

U skladu sa Zakonom o jakim alkoholnim pićima, proizvođači se upisuju u registar.

- Pravna lica i preduzetnici upisuju se u registar proizvođača ako ispunjavaju uslove za proizvodnju jakih alkoholnih pića u pogledu objekata, prostorija, opreme, uređaja i stručnog kadra - navode u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana