Uvoz raste brže od izvoza

Marijana Miljić
Uvoz raste brže od izvoza

Banjaluka - Vrijednost robne razmjene BiH sa inostranstvom u prvom kvartalu ove godine iznosila je 6,61 milijardu KM, a u odnosu na isti period godinu ranije povećani su i izvoz i uvoz.

Statistika Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH pokazuje da je sa tržišta BiH u prvom kvartalu ove godine izvezeno proizvoda u vrijednosti 2,55 milijardi maraka, dok je u istom periodu uvoz težio 4,05 milijardi KM.

- Izvoz je u prvom tromjesečju 2017. godine povećan za 14,35 odsto, a uvoz za 17,74 odsto u odnosu na isti period godinu ranije. Ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene od početka januara do kraja marta iznosio je 6,61 milijardu KM, što je za 16,41 odsto više u odnosu na isti period 2016. godine - podaci su STK-a.

Spoljnotrgovinski deficit na kraju trećeg mjeseca iznosio je 1,49 milijardi KM, a pokrivenost uvoza izvozom 63,1 odsto.

Najznačajniji partner u spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH je EU, a na tržište evropskih zemalja izvezeno je robe u vrijednosti od 1,84 milijardi KM, dok je uvoz težio 2,78 milijardi maraka.

- Na tržište zemalja CEFTA za tri mjeseca 2017. godine iz BiH je izvezena roba vrijedna 409,85 miliona KM, što je za 40,21 odsto više u odnosu na isti period 2016. Sa druge strane, BiH je iz zemalja CEFTA uvezla proizvoda u vrijednosti od 614,54 miliona KM, što je rast za 11,45 u odnosu na isti period 2016. godine - podaci su STK-a BiH.

Iz komore naglašavaju da je još rano govoriti da li je uzrok velikog deficita stupanje na snagu adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU u februaru ove godine, ali kažu da je evidentno da je glavni uzrok izvoz proizvoda niže vrijednosti, odnosno sirovina i poluproizvoda, a uvoz finalnih proizvoda.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović rekao je da je izvoz iz BiH povećao interesovanje privrednika da više izvezu i prodaju, što je na kraju sigurnije za naplatu.

- S druge strane, vrijednost uvoza povećali su najvjerovatnije energenti, koji su uvoženi zbog niskih temperatura u januaru i februaru - kazao je Pavlović.

Naglasio je da u ovoj godini možemo očekivati smanjenje spoljnotrgovinskog deficita u odnosu na prethodne godine.

- Tome treba da doprinesu i vlasti BiH i da podrže projekte i investicije koje su usmjerene ka izvozu BiH i otvaranju novih radnih mjesta - zaključio je Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana