Uvoz guši prerađivače

Željka Kokot
Uvoz guši prerađivače

Banjaluka - Uvoz i izvoz koji ove godine ostvaruje prerađivačka industrija BiH rasli su jednakim tempom od 2,8 odsto, ali je problem što je uvoz i dalje mnogo veći od izvoza.

Prerađivačka industrija malo-pomalo popravlja učinak, a domaći proizvođači osvajaju sve veći broj stranih tržišta. Ipak, problem svih prerađivača je slaba zaštita domaćeg tržišta jer u BiH nekontrolisano ulazi velika količina proizvoda koje i sami možemo proizvesti. Zbog toga i deficit grane koja čini okosnicu industrije iznosi 3,722 milijarde KM, a kako stvari stoje, teško se može očekivati da bi u skorijem periodu višegodišnji minus mogao biti anuliran ili sveden na prihvatljiviji nivo.

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je u prvih osam mjeseci BiH izvezla prerađevine vrijedne 5,473 milijarde KM. Uvoz proizvoda prerađivačke industrije istovremeno je bio težak 9,195 milijardi KM.

Najveći rast izvoza od 21,2 odsto ostvarili su proizvođači metalnih proizvoda, a slijedi hemijski sektor koji je povećao eksport za 15,2 odsto. Ništa lošiji nisu bili ni proizvođači namještaja, koji su na strana tržišta isporučili 9,1 odsto više artikala, odnosno proizvođači prehrambenih proizvoda, koji su popravili učinak za 5,7 odsto. Pad izvoza od 21,2 odsto zabilježili su proizvođači baznih metala, dok je sektor proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom podbacio za 7,1 odsto.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić smatra da domaći potrošači snose veliki dio krivice za deficit u spoljnotrgovinskom bilansu.

- Moramo u mnogo većoj mjeri koristiti domaće proizvode koji su kvalitetni i odgovaraju svim svjetskim standardima. Samo okretanjem ka domaćim proizvodima možemo povećati zaposlenost i privredni rast. Robovanje trendovima i kupovina strane robe, koja je po mišljenju većine naših stanovnika bolja od domaće, doveli su nas do situacije da ne možemo pokriti uvoz izvozom domaćih proizvoda - kaže Bojić i dodaje da naši proizvodi nisu podjednako dobro upakovani i marketinški ispraćeni, ali su sasvim sigurno kvalitetniji od uvoznih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana