TE Stanari: Uspješno realizovan hidrotest kotla

Srna
TE Stanari: Uspješno realizovan hidrotest kotla

Stanari - Kotlovsko postrojenje Termoelektrane /TE/ Stanari uspješno je prošlo hidrotest, kao jednu od bitnijih provjera izdržljivosti i ispravnosti ključnih dijelova za proizvodnju električne energije, saopšteno je danas iz EFT grupe.

Hidrotest, kojem je podvrgnut kotao TE Stanari, bio je prvo ispitivanje rada integrisanog sistema pod pritiskom, s obzirom na činjenicu da je oprema isporučena u dijelovima i montirana na samom gradilištu.

Test je trajao 15,5 časova, a za hidraulično testiranje korišćeno oko 1.000 metara kubnih demineralizovane vode. Provjereno je više od 22.450 varova koji su urađeni tokom montaže.

Pod velikim pritiskom od 296 bara provjerena je zaptivenost i mehanička čvrstoća svih dijelova kotla da bi se osigurao bezbjedan i pouzdan rad kotla, a time i čitavog postrojenja.

Testom su obuhvaćeni svi elementi pod pritiskom, od sistema napajanja vodom do izlaza pare. Hidrotest ili hidraulička proba je dio obavezne tehničke kontrole prema važećim tehničkim normativima u Republici Srpskoj.

Kotlovsko postrojenje će biti konzervirano do puštanja TE Stanari u probni rad, u drugoj polovini 2015. godine.

Naredni koraci u izgradnji TE Stanari su montiranje turbogeneratorskog postrojenja, sistema za dopremanje uglja i pomoćne opreme u kotlovnici, izolacioni radovi na kotlovskim površinama i parovodima, instalacija opreme za regulaciju rada postrojenja, te ostali završni radovi na pomoćnim objektima.

EFT - Rudnik i Termoelektrana Stanari je članica EFT grupe koja se bavi trgovinom i investicijama u energetskom sektoru.

Projekat u Stanarima je najveća investicija u energetski sektor u BiH u posljednje tri decenije.

Ukupna vrijednost investicije za rudnik i termoelektranu iznosi 560 miliona evra, a od 2005. godine do danas u projekte u Stanarima uloženo je 399 miliona evra.

Zaposleno je 277 novih radnika, pa danas u ovom postrojenju radi 566 ljudi.

Sa početkom komercijalnog rada, tokom 2016. godine, predviđa se da će stalno zaposlenih biti više od 900 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana