Sve spremno za nabavku dva aviona

Glas Srpske
Sve spremno za nabavku dva aviona

BANjA LUKA - Pregovori za obezbjeđivanje kreditnih sredstava za kupovinu dva aviona za kompaniju "Skaj Srpska" privedeni su kraju, a poslije odobrenja Ministarstva finansija Republike Srpske, krenuće se u proceduru javne nabavke.

Kazao je ovo u intervjuu Srni direktor Javnog preduzeća "Skaj Srpska" Zoran Injac. On je naglasio da se radi o veoma povoljnim uslovima kreditiranja, kojima će biti "pokriveno" više od 80 odsto vrijednosti aviona, i to na period od 12 godina otplate.

- Iskoristili smo posljednji trenutak da se započne sa procedurom za nabavku aviona da bismo spremno dočekali ukidanje viza stanovnicima Srpske, jer je sada pravo vrijeme za uspostavljanje redovnog vazdušnog saobraćaja sa Aerodroma Banja Luka - rekao je Injac, naglasivši da će za vraćanje kredita biti zaduženo preduzeće "Skaj Srpska", koje već poslije tri godine, pored isplate kredita, očekuje i zaradu na prodatim avionskim kartama.

Injac tvrdi da tek sa nabavkom aviona postaju isplativa dosadašnja ulaganja u rekonstrukciju piste na Aerodromu u Banjoj Luci, nabavku opreme za servisne poslove za održavanje aviona, prijem i otpremanje putnika, kao i izgradnju novog tornja za kontrolu vazdušnog saobraćaja u Mahovljanima, u šta je uloženo više od deset miliona maraka.

- Planom aviokompanije "Skaj Srpska" predviđeno je da se u prvoj godini poslovanja preveze oko 100.000 putnika - rekao je Injac.

On je podsjetio da je sjeverozapadni dio RS jedini region sa više od milion stanovnika u jugoistočnoj Evropi, koji kao administrativno i ekonomsko središte nije umrežen u sistem redovnog međunarodnog vazdušnog saobraćaja sa nekim od glavnih aerodroma u EU.

Injac je upozorio da će Srpska, ako ne nabavi letjelice i time definitivno zatvori mogućnost razvoja vazdušnog saobraćaja iz RS, izgubiti mogućnost da dođe u poziciju u kojoj je sada, jer će konkurentska kompanija iz FBiH onemogućiti korišćenje trenutno neiskorišćenih vazduhoplovnih prava iz bilateralnih ugovora koji su vremenski ograničeni.

Prema njegovim riječima, time bi RS dobila vrlo oskudnu ponudu za korišćenje samo određenih destinacija od "Er Bosne" iz FBiH.

"Er Bosna"

Zoran Injac je kazao da o dobroj procjeni za ulaganja u razvoj vazdušnog saobraćaja u Srpskoj govori i primjer FBiH, jer se sa aerodroma u Sarajevu godišnje preveze oko pola miliona putnika, dodajući da je FBiH iz budžeta sufinansirala kompaniju "Er Bosna" sa deset miliona maraka godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana