Stevo Aničić, direktor Dunav osiguranja Banjaluka: Osvajamo tržište uz široku paletu usluga

Željka Kokot
Stevo Aničić, direktor Dunav osiguranja Banjaluka: Osvajamo tržište uz široku paletu usluga

"Dunav osiguranje" Banjaluka nudi široku paletu životnih i neživotnih osiguranja i zahvaljujući toj raznolikosti i visokom nivou odgovornosti prema osiguranicima, dobavljačima, reosiguravačima i državi lani je ostvaren rast premije od 12 odsto na godišnjem nivou.

Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" direktor "Dunav osiguranja" Stevo Aničić.

* GLAS: Kakvi su rezultati poslovanja "Dunav osiguranja" u 2015. godini i jeste li zadovoljni rezultatima?

ANIČIĆ: Izuzetno smo zadovoljni prošlogodišnjim rezultatima poslovanja, jer smo, za razliku od 2014. u kojoj je "Dunav osiguranje" poslovalo negativno, u 2015. godini ostvarili pozitivan finansijski rezultat. Takođe, ostvaren je premijski rast od 12 odsto u odnosu na 2014. godinu, a najveće učešće u fakturisanoj premiji ostvareno je u okviru obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti, osiguranju od nezgode i u okviru imovinskog i kasko osiguranja. Maksimalno se trudimo da zadovoljimo potrebe naših klijenata kroz redovnu i korektnu isplatu šteta i kvalitetno preuzimanje rizika u osiguranju. Možemo se pohvaliti i isplatom šteta u zakonskim rokovima, a zaključno sa 31. januarom isplatili smo 6,83 miliona KM šteta. Redovno izmirujemo sve obaveze prema dobavljačima i reosiguravačima, a ulažemo i u edukaciju kadrova.

* GLAS: Da li su otklonjeni svi problemi u poslovanju nakon što ste kroz dokapitalizaciju ojačali kapital društva?

ANIČIĆ: Većinski vlasnik, kompanija "Dunav osiguranje" Beograd, izvršila je 2015. godine dvije dokapitalizacije u iznosu od tri miliona evra, čime je poslovanje društva u potpunosti stabilizovano.

* GLAS: Koje vrste osiguranja nudite uz dominantno osiguranje od auto-odgovornosti?

ANIČIĆ: Osiguranicima nudimo sve vrste životnih i neživotnih osiguranja. Kupovinom kvalitetne polise životnog osiguranja klijent dobija mnogo više od samog osiguranja, jer ulaže u svoju budućnost i štiti drage osobe, a u isto vrijeme štedi i planira. Što se tiče neživotnih osiguranja, nudimo osiguranje od nezgode, zdravstveno osiguranje, kasko osiguranje motornih vozila, osiguranje plovila, osiguranje robe u prevozu, osiguranje imovine od požara i prirodnih sila, osiguranje ostale štete na imovini, osiguranje odgovornosti za motorna vozila, osiguranje od opšte građanske odgovornosti, osiguranje kredita i druge proizvode.

* GLAS: Da li klijenti mogu kupiti paket usluga i da li planirate proširenje asortimana proizvoda sa kojima ste na tržištu?

ANIČIĆ: Mi preporučujemo polisu mješovitog osiguranja koja uz osiguranje obezbjeđuje štednju, zatim osiguranje lične rente i riziko osiguranje u slučaju smrti osiguranika. Namjera nam je da u ovoj godini tržište osiguranja u Srpskoj obogatimo novim biznis linijama i paketima usluga koji su slabo zastupljeni na našem tržištu.

* GLAS: Koliko radnika zapošljavate i da li je u planu i proširenje prodajne mreže?

ANIČIĆ: "Dunav osiguranje" trenutno zapošljava 165 radnika sa punim i 36 radnika sa nepunim radnim vremenom. Svakodnevno osluškujemo zahtjeve tržišta i u skladu sa ukazanom potrebom proširujemo prodajnu mrežu.

* GLAS: Kako ocjenjujete stanje na tržištu osiguranja RS i sa kojim se problemima suočavate?

ANIČIĆ: Tržište osiguranja RS je i dalje neuređeno, jer su problemi kod ugovaranja obaveznog osiguranja još prisutni i pored angažovanja regulatora. Najveći problem je nelojalna konkurencija sa kojom se, kao i druga društva, neprestano suočavamo.

* GLAS: Udruženje osiguravajućih društava RS izreklo je krajem prošle godine "Dunav osiguranju" i još trima osiguravajućim kućama javnu opomenu zbog sumnje da je veliki rast premije od auto-odgovornosti ostvaren korišćenjem dampinških cijena. Da li su te optužbe tačne i da li ste otklonili problem?

ANIČIĆ: Takve optužbe su potpuno neosnovane, jer se "Dunav osiguranje" zalaže za potpuno poštovanje zakona i dogovorenog premijskog sistema. Rast premije u prethodnoj godini ostvaren je zahvaljujući novoj organizaciji i sistemu nagrađivanja zaposlenih, a otvaranjem novih filijala u Bijeljini i Palama znatno smo proširili krug korisnika.

* GLAS: Koje su glavne prepreke za razvoj tržišta osiguranja RS?

ANIČIĆ: Smatram da su najveće barijere koje koče razvoj tržišta osiguranja slaba privredna razvijenost, nizak standard i nerazvijenost svijesti stanovništva u vezi sa prednostima osiguranja. Svi ovi faktori doprinose da se osiguranici orijentišu samo na obavezna osiguranja.

* GLAS: Koliko je realno i održivo postojanje velikog broja osiguravajućih kuća na prilično malom tržištu RS i da li su ogromna konkurencija i borba za opstanak izrodile negativne pojave poput kršenja tarifa?

ANIČIĆ: Na tržištu Srpske trenutno posluju 24 društva, što je previše za slabo razvijenu privredu poput naše i apsolutno neodrživo. Upravo ta koncentracija velikog broja osiguravajućih društava i borba za opstanak podstakli su ekspanziju negativnih pojava koje se ogledaju u nepoštovanju tarifa kroz dampinške cijene za pojedine vrste osiguranja, što podstiče nelojalnu konkurenciju.

Nastavak rasta i u ovoj godini

* GLAS: Koji su najvažniji planovi "Dunav osiguranja" za ovu godinu?

ANIČIĆ: Cilj nam je da u 2016. godini nastavimo redovnu isplatu šteta i svih dospjelih obaveza i da u potpunosti odgovorimo na zahtjeve naših osiguranika. Planiramo da povećamo premiju za 14 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a samim tim i tržišno učešće ne samo u RS, već i u FBiH. U planu je i promjena strukture portfelja, čime će imovinska i ostala neobavezna osiguranja imati veći značaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana