Stavljena tačka na stečaj u Novoteksu

Marijana Miljić
Stavljena tačka na stečaj u Novoteksu

Trebinje - Okružni privredni sud u Trebinju stavio je tačku na stečaj u trebinjskom tekstilnom preduzeću "Novoteks", ali će u njegovim pogonima biti nastavljena proizvodnja zahvaljujući ugovoru o zakupu sa preduzećem "Trend-teks".

Stečaj u "Novoteksu" otvoren je 17. februara 2011. godine na zahtjev Poreske uprave RS. Situacija se raščistila nakon što je početkom ove godine cjelokupnu imovinu preduzeća kupila Vlada RS. Novi pogon, pokretnu imovinu i zemljište Vlada je platila 3,16 miliona maraka, što je 60 odsto procijenjene vrijednosti imovine "Novoteksa".

- Nakon unovčenja cjelokupne imovine stečajnog dužnika održano je ročište za glavnu diobu. Prema izvještaju, ukupan priliv sredstava u toku stečajnog postupka iznosio je 4,53 miliona KM. Prodajom imovine dobijen je iznos od 3,66 miliona, prilivom od povrata PDV-a 15.712, od proizvodnje 575.292, od kaucije 50.396, od zakupnina 211.024 i od sudskih taksa 19.123 KM - navedeno je u sudskom rješenju o završetku stečaja u "Novoteksu".

Za diobu i namirenje povjerilaca izdvojeno je 2,73 miliona KM i iz te sume su namireni povjerioci višeg isplatnog reda u iznosu od 1,18 miliona maraka. Oni su dobili 47 odsto priznatih potraživanja, dok je razlučnim povjeriocima isplaćeno 1,55 miliona KM. Kroz stečaj je utrošeno 1,68 miliona maraka, koliko su iznosili troškovi postupka i ostale obaveze.

Stečajni upravnik Lazo Đurđević obavijestio je sud i povjerioce da parnični postupak na osnovu tužbe firme "Tehnomarket" iz Trebinja nije okončan i da se ona prijavila kao povjerilac opšteg isplatnog reda. Zbog toga je sud donio odluku da će "Novoteks" biti brisan iz registra privrednih društava tek poslije pravosnažno okončanog parničnog i ostalih postupaka.

"Novoteks" je nekad zapošljavao više od 800 radnika, a u stečaju je završio pod teretom duga koji je iznosio oko 62 miliona maraka i deset puta premašio procijenjenu vrijednost imovine preduzeća. Proizvodnja u "Novoteksu" trajala je i za vrijeme stečaja, a biće nastavljena zahvaljujući ugovoru koji je Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS potpisalo sa direktorom preduzeća "Trend-teks" iz Bileće o zakupu pogona.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva su istakli da je cilj kupovine imovine "Novoteksa" očuvanje tehnološke cjeline, zadržavanje proizvodne djelatnosti i omogućavanje nastavka proizvodnje, te zapošljavanje radnika.

- Plan Vlade je da kroz zaključeni ugovor o zakupu obezbijedi imovinu u svojini RS, nastavak proizvodnje i održi zaposlenost u ovoj privrednoj grani. Zakupac će zaposliti više od 150 radnika, čiji će broj vremenom biti povećavan - istakli su u ministarstvu.

Priliv novca u toku stečajnog postupka

3,66 miliona - prodaja imovine

575.292 - prihod od proizvodnje

211.024 - zakupnina

50.396 - kaucija

19.123 - sudske takse

15.712 - povrat PDV-a

Dioba i namirenje povjerilaca (miliona KM)

1,55 - razlučni povjerioci

1,18 - povjerioci višeg isplatnog reda

1,68 - troškovi postupka i ostale obaveze

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana