Stanogradnja cvjeta u velikim gradovima

Marijana Miljić
Stanogradnja cvjeta u velikim gradovima

Banjaluka - Preduzeća koja se bave stanogradnjom prodala su u drugom tromjesečju ove godine 253 nova stana, što znači da je u prosjeku u Srpskoj mjesečno 85 kupaca useljavalo u novi dom.

Prema statističkim pokazateljima broj prodatih novih stanova u aprilu, maju i junu porastao je 6,3 odsto u odnosu na isti period lani. Cijene ovih nekretnina nisu se znatno mijenjale u drugom kvartalu, jer je primjetan rast od svega 0,9 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

U preduzećima koja se bave stanogradnjom i u agencijama za prodaju nekretnina ističu da tržište novih stanova dobija sve jači zamah u većim gradovima Srpske - Banjaluci, Bijeljini i Trebinju.

- Banjaluka je vrlo atraktivan grad za dolazak stanovništva iz čitave regije. Tražnja za novim stanovima u Banjaluci raste, a kupuje ih uglavnom domaće stanovništvo koje radi u inostranstvu. Moguće je da dođe i do rasta cijena novih stanova jer potražnja za ovim nekretninama ne jenjava - kazao je vlasnik građevinske firme "Ekvator" iz Banjaluke Đorđe Davidović.

Cijena stanova koje prodaje ovo preduzeće kreće se u rasponu od 2.000 do 2.800 maraka sa PDV-om po kvadratnom metru, a najviše zavisi od lokacije. Njihova ponuda zasnovana je na naselju Novi Borik, koje se nalazi na atraktivnoj lokaciji samo nekoliko kilometara od centra grada.

- Gradnja šoping mola na Banjalučkom polju donijeće impuls atraktivnosti naselja Novi Borik. Banjaluka se širi, a slična je situacija je i u Trebinju i Bijeljini. Male opštine ostaju bez dijela stanovništva zbog loše infrastrukture, radnih mjesta i niza drugih nedostataka. To stanovništvo koncentriše se u veće gradove, koji se šire i zato u njima cvjeta i stanogradnja - kazao je Davidović.

Ekspanzija potražnje za novim stanovima vlada i u Trebinju, a u Agenciji za prodaju nekretnina "Tviko" ističu da je od 10. jula prodato 70 stanova samo u jednoj novoj zgradi.

- Vlada velika navala, kako za novim, tako i za polovnim stanovima. Dnevno dogovorimo prodaju i do četiri stana. Riječ je o ljudima iz Srpske i Federacije koji žive i rade u inostranstvu, a koji su došli na odmor i kupuju nekretnine - kazao je vlasnik Agencije za prodaju nekretnina "Tviko" Vaso Milić i dodao da se cijene novih stanova u najvećem gradu Hercegovine kreću od 1.400 do 1.650 maraka sa PDV-om po kvadratnom metru.

Slična situacija je i u Bijeljini, gdje interesovanje za nove stanove ne jenjava. Kupci za kvadrat stana u srcu Semberije treba da izdvoje od 1.300 do 1.550 maraka sa PDV-om.

Cijena novih stanova po kvadratnom metru

Banjaluka

2.000 - 2.800 KM

Trebinje

1.400 - 1.650 KM

Bijeljina

1.300 - 1.550 KM

Prodati stanovi

* 206 - prvi kvartal

* 253 - drugi kvartal

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana