Srbija širi krila Orlu

Ljiljana Aleksić
Srbija širi krila Orlu

Bijeljina - Ministarstvo odbrane Srbije namjerava da proširi saradnju sa bijeljinskim preduzećem "Orao", koji je najbolji u namjenskoj industriji RS.

Delegacija iz Srbije posjetila je juče "Orao" kako bi razmotrila mogućnosti za potpisivanje novih ugovora, a sastanku je prisustvovao i ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić. Sastanak u "Orlu" dio je posjete srpske delegacije preduzećima namjenske industrije RS, čiji je cilj proširenje saradnje. Delegacija predvođena ministrom odbrane Srbije Aleksandrom Vulinom posjetiće danas preduzeće "Kosmos" iz Banjaluke, a sutra Fabriku motora specijalne namjene na Palama.

- Postoji mogućnost za unapređenje saradnje RS i Srbije u ovoj oblasti, ali sve treba detaljno sagledati kako bi na što kvalitetniji način bili iskorišćeni kapaciteti namjenske industrije. Želimo saradnju na novim projektima i njeno proširenje u okviru postojećih projekata koji niz godina zajedno realizujemo - rekao je Đokić.

Za "Orao" je saradnja sa Srbijom od višestrukog značaja kako bi unaprijedio poslovanje.

- Nama je neophodna saradnja sa onima sa kojima smo sarađivali i u vrijeme bivše Jugoslavije, jer je naša djelatnost veoma specifična. "Orao" se jedini na ovim prostorima bavi namjenskom industrijom.      Mi smo opstali na tržištu zahvaljujući tome, ali sada moramo sarađivati sa onima koji su jaki - rekao je direktor "Orla" Milan Prica.

Pomoćnik ministra odbrane Srbije Nenad Miloradović rekao je da je veoma važno da postoji preduzeće poput "Orla".

- "Orao" je jedna od najboljih fabrika mašinske industrije na Balkanu i u njoj postoje tehnologije koje ne postoje u širem području jugoistočne Evrope. Zato je od strateškog značaja za Ministarstvo odbrane i za odbrambenu industriju Srbije. Ministarstvo odbrane ima već dosta posla sa "Orlom" i očekujemo povećanje njegovog obima - rekao je Miloradović i dodao da razmatraju i još neke mogućnosti za unapređenje sposobnosti "Orla" i u tehnološkom i u poslovnom smislu.

Obrazovanje kadra

Milan Prica se osvrnuo i na problem obrazovanja kadra s obzirom na specifičnost djelatnosti.

- Vazduhoplovni smjer postoji samo u Beogradu, a ovo preduzeće ne može raditi od 1992. godine bez podrške takvih institucija. Ovo je jedan od načina da se to ojača i da se uđe u investicije za nove programe bez kojih "Orao" nema budućnosti - rekao je Prica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana