Rusija odlučna: Gas preko Srbije

Agencije
Rusija odlučna: Gas preko Srbije

Beograd - Rusija smatra da preko Srbije mora ići budući pravac za snadbevanje Evrope gasom, kada se za četiri godine završi transport ruskog gasa preko Ukrajine.

"Mi polazimo od toga da trasa za transport gasa mora da pređe preko teritorije Srbije", rekao je ruski ambasador Aleksandar Čepurin na otvaranju Druge rusko-srpske privredne izložbe, koja se održava u Beogradu.

Ruska kompanija "Gasprom" je ranije iznela "čvrst stav" da gas za oko četiri godine, kada istekne ugovor sa Ukrajinom, više neće ići u Evropu preko te države, već će se transportovati preko Turske i gasovoda "Sjeverni tok".

Planira se izgradnja četiri cjevovoda, čije će odredište biti na tursko-grčkoj granici, a predviđa se da prvi bude završen 2016. godine.

Čepurin je rekao da su sada aktuelna pitanja u oblasti trasnsporta gasa kao zamjena nakon odustanka od realizacije "Južnog toka" i da se razmatra pitanje kako će se transportovati ruski gas za četiri godine nakon što prestane transport preko Ukrajine.

Kako je istakao, treba tačno procjeniti puteve, zainteresovanost, navodeći da su u tom domenu ključna tri elementa - sigurnost isporuka, mogućnost da se obezbjede zagarantovani obimi i konkurentna cijena gasa.

"Imajući u vidu da su se naši partneri prije više godina opredjelili i definisali prema maršuti, ako ne bude aktuelnih birokratskih prepreka, Rusija je spremna da se priključi realizaciji projekta. Mislimo da je to veoma važno pitanje ne samo za izvoznike i za korisnike, već i za zemlje jugozapadne Evrope, cjelokupne Evrope i Evropske unije", rekao je Čepurin.

Prema njegovim riječima, cijena ruskog gasa krajem prošle godine i u prvom kvartalu ove godine se bitno smanjila i do ljeta može još da bude smanjena.

"Cijena ruskog gasa do ljeta može bitno da bude smanjenja i to može da doprinese većoj potrošnji tog energenta", rekao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Otvaranju Druge rusko-srpske privredne izložbe prisustvovao je i potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana