Rast svih vrsta osiguranja u RS

Željka Kokot
Rast svih vrsta osiguranja u RS

Banjaluka - Osiguravajuća društva iz Srpske ostvarila su u prvom kvartalu dobit od 6,5 miliona KM zahvaljujući rastu premije od svih vrsta osiguranja.

Turbulencije u ostalim sektorima finansijskog tržišta nisu imale značajnije negativne efekte na tržište osiguranja koje je sačuvalo stabilnost s obzirom na to da osiguravajuća društva redovno i bez problema servisiraju ugovorne obaveze. Podaci Agencije za osiguranje RS pokazuju da su osiguravajuća društva koja posluju na tržištu Srpske u prvom tromjesečju ostvarila premiju od 45 miliona KM, što je za 9,2 odsto više u odnosu na isti lanjski period.

- Premija neživotnih osiguranja je iznosila 37,7 miliona KM ili 84 odsto ukupne, dok se na životna osiguranja odnosilo 7,3 miliona KM ili 16 odsto. Premija neživotnih osiguranja porasla je u odnosu na isti period prethodne godine za 9,7 odsto, dok premijski rast životnih osiguranja iznosi 6,9 odsto - kažu u Agenciji za osiguranje RS.

Rast tržišta u najznačajnijoj mjeri je generisan iz rasta premije osiguranja od auto-odgovornosti koja i dalje svim društvima donosi najveće prihode. Osiguravajuće kuće su po ovom osnovu u prva tri mjeseca ostvarila 25,2 miliona KM premijer ili 2,7 miliona više u odnosu na isti period lani.

Predsjednik Udruženja osiguravajućih društava RS Milomir Durmić kaže da je u prvom kvartalu nastavljen blagi trend rasta premije osiguranja iz prethodnih godina.

- Ovi podaci su najbolji pokazatelj da se tržište osiguranja nalazi na dobrom putu, jer je primjetan rast premije obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti, ali i životnih osiguranja - kaže Durmić.

Osiguravajuća društva sve više pažnje poklanjaju i paleti životnih osiguranja u kojima sve učestalije traže potencijal za razvoj poslovanja.

- Vjerujem da će obavezno osiguranje od auto-odgovornosti zadugo imati primat na tržištu, ali očekujem i nastavak dvocifrenih stopa rasta premije životnih osiguranja - kaže Durmić.

Direktor "Dunav osiguranja" Banjaluka Stevo Aničić smatra da je premijski rast dobar, ali naglašava da su na tržištu još prisutni problemi koji se tiču nelojalne konkurencije.

- Tržište još nije uređeno, jer pojedina društva i dalje odobravaju popuste, a osnivaju se i nova društva, što dodatno komplikuje situaciju, jer je tržište suviše malo za toliki broj osiguravača - kaže Aničić i dodaje da je "Dunav osiguranje" ostvarilo dobre rezultate u prvom kvartalu, jer je iznos premije osiguranja od auto-odgovornosti nadmašio plan za deset do 15 odsto.

Ukupna premija osiguranja

2016. 45

2015. 40,86

+9,2%

Premija neživotnih osiguranja

2016. 37,7

2015. 34,04

+9,7%

Premija životnih osiguranja

2016. 7,3

2015. 6,8

+6,9%

Premija osiguranja od auto-odgovornosti

2016. 25,2

2015. 22,5

+10,7%

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana