Rast BDP-a u drugom kvartalu 1,9 odsto

Marina Čigoja
Rast BDP-a u drugom kvartalu 1,9 odsto

Banjaluka - Privredni rast BiH u tekućem kvartalu ove godine trebalo bi da iznosi 1,9 odsto, prognozira prestižni njemački Institut za ekonomska istraživanja - Ifo.

Očekivana inflacija u BiH u drugom kvartalu iznosi 0,4 odsto i među najnižima je u regionu.

- Nema nikakvih pozitivnih vijesti iz BiH u vezi sa trenutnom ekonomskom situacijom, koja je još slaba i očekuje se da ostane takva i u narednim mjesecima - naveo je Ifo.

U poređenju sa zemljama u okruženju, BiH je prognoziran veći privredni rast nego Srbiji i Hrvatskoj, koje će, prema ocjeni njemačkog instituta, imati najnižu stopu BDP-a među analiziranih 35 evropskih zemalja. Za Srbiju je prognozirana nulta stopa rasta, a Hrvatskoj od 0,4 odsto. Najveći privredni rast u regionu trebalo bi da ima Makedonija - 3,5 odsto, dok je za Sloveniju predviđena stopa rasta od 2,2 odsto.

U izvještaju je navedeno da se u istočnoj Evropi nastavlja trend niske inflacije.

- Kao i u zapadnoj Evropi, trenutni nizak nivo inflacije se posmatra kao prelazni fenomen i za nekih pet godina očekuje se da inflacija opet poraste na normalne nivoe. Ona bi u 2020. godini trebalo da dostigne 2,4 odsto - ocijenio je Ifo.

Najmanji rast cijena u 2015. godini, kada su u pitanju zemlje u regionu, očekuje se u BiH i Sloveniji od 0,4 odsto. Najveća inflacija će biti u Srbiji - pet odsto, dok će u Hrvatskoj iznositi 0,7 odsto.

Kada je riječ o globalnoj privredi, stručnjaci Ifoa za ovu godinu prognoziraju rast od 2,3 odsto navodeći da je ekonomska klima u Evropi značajno napredovala, prije svega, u centralnom i istočnom dijelu kontinenta. Privredni rast u Evropi bi ove godine trebalo da ubrza na 1,7 odsto, a u SAD na 2,7 odsto.

- Svjetska ekonomija ostvariće korist od niskih cijena nafte i ekspanzivne monetarne politike u većem dijelu svijeta, odnosno u Evropi, Japanu i zemljama sa privredom u razvoju. Na privredni rast u Evropi utiče deprecijacija evra u odnosu na dolar, što jača cjenovnu konkurentnost i podstiče izvoz - navodi Ifo.

Prognozirana stopa rasta BDP-a i inflacije

 

Država      BDP  Inflacija

BiH              1,9   0,4

Srbija        0,0     5,0

Hrvatska    0,4     0,7

Makedonija         3,5     -0,3

Slovenija  2,2     0,4

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana