Proizvodnja mesa unosan posao u RS

Milijana Latinović
Proizvodnja mesa unosan posao u RS

Banjaluka - Srpska ima velike kapacitete za uzgoj goveda, a prema procjenama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede može se očekivati da će nakon meda, ribe i mlijeka i meso krenuti na evropsko tržište.

- Izvozom mesa u EU naši proizvođači imali bi pred sobom tržište od 500 miliona stanovnika, na kojem posebno manjka goveđeg mesa - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodali su da je ulaganjem u uzgoj goveda moguće unaprijediti proizvodnju mesa, koja čini polovinu stočarske proizvodnje u RS.

- Uzimajući u obzir trgovinske odnose sa Turskom, u čijem smjeru svakodnevno lete avioni iz Banjaluke i Sarajeva puni junećeg mesa, ova proizvodnja ima perspektivu - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Prema njihovoj analizi, RS ima kapacitete za uzgoj najmanje 75.000 krava u sistemu "krava tele", ali su oni nedovoljno iskorišćeni.

- Dodatnim ulaganjem i unapređenjem ove proizvodnje godišnja vrijednost utovljene i prodate junadi iznosila bi oko 140 miliona KM - naglasili su u Ministarstvu poljoprivrede.

Uzgoj goveda u velikoj mjeri zastupljen je na području Posavine. Stočari na području opština Šamac, Donji Žabar i Pelagićevo trenutno tove oko 5.000 junadi. Među njima je i porodica Ignjić, koja se godinama bavi stočarskom proizvodnjom.

- Farma trenutno broji oko 100 tovnih grla i 50 u sistemu "krava tele", koji podrazumijeva uzgoj krava koje ne služe za mužu, već samo za reprodukciju teladi - rekao je vlasnik farme Milan Ignjić.

Dodao je da su do ove godine telad uglavnom plasirali na domaćem tržištu.

- Od početka ove godine omogućen nam je izvoz u Tursku, što je u velikoj mjeri poboljšalo cijenu mesa na tržištu - rekao je Ignjić i naveo da je potrebno povećati stočni fond, jer proizvodnja mesa ima perspektivu.

Podsticaji

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS obezbjeđuje proizvođačima podsticaj za uzgoj goveda, a pravo na premiju ostvaruju stočari koji posjeduju najmanje pet krava koje daju potomstvo.

- Maksimalan iznos koji podnosilac zahtjeva može ostvariti za ovu vrstu podsticaja u tekućoj godini je 400 KM po grlu ili do 30.000 po podnosiocu zahtjeva - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana