Privrednici na Jahorini u lovu na poslove

Priredila: Marijana Miljić
Privrednici na Jahorini u lovu na poslove

Jahorina - Forum o privrednoj saradnji RS i Srbije otvoren je u petak na Jahorini, a okupio je više od 200 privrednika, klastera, razvojnih agencija i drugih institucija iz regiona, zemalja EU, Rusije i Kine.

Organizator foruma je Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća RS u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije uz podršku vlada RS i Srbije. Otvarajući skup, ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić je istakao da su resorna ministarstva u vladama Srpske i Srbije posvećena razvoju privrede putem podrške malim i srednjim preduzećima i da će to ostati u vrhu liste prioriteta.

- Srbija je najveći investitor i najvažniji spoljnotrgovinski partner RS i visok nivo saradnje biće nastavljen.  RS je u prošloj godini ostvarila rast bruto domaćeg proizvoda od 3,5 odsto, što je pokazatelj sposobnosti naše ekonomije. To je pratio i rast industrijske proizvodnje od 6,8 odsto, dok je pokrivenost izvoza uvozom dostigla rekordnih 74 odsto - rekao je Đokić i podsjetio da je Vlada RS za podršku malim i srednjim preduzećima od 2011. godine izdvojila oko 640 miliona KM, od čega je 110 miliona nepovratno.

Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević rekao je da je Srbija opredijeljena da se države u njenom okruženju povezuju i da region što bolje koristi zajedničke privredne potencijale i tako povećava konkurentnost i stvara uslove za veći priliv direktnih stranih investicija.

- To je pravi put za veće zapošljavanje i bolji standard građana i u Srbiji i u Srpskoj. Svedoci ste da sada, kada smo mi u Srbiji malo ojačali svoju finansijsku situaciju, nesebično želimo da pomognemo i pomažemo razvoj RS - rekao je Vukićević.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić izrazio je uvjerenje da će forum biti mjesto dogovora i uspješne privredne saradnje.

- Mala i srednja preduzeća treba da imaju podršku institucija kako bi se izborila sa sve većim izazovima na tržištu - istakao je Đukić.

Direktor Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić izrazio je zadovoljstvo što jača privredna saradnja u regionu.

- Razvoj putem direktnih investicija i podrška malim i srednjim preduzećima u fokusu su rada naše agencije, a krajnji cilj je otvaranje radnih mesta i jačanja privrede u celini - istakao je Gazdić.

Na otvaranju su predstavljene firme "Vud-impeks" iz Milića i "Zlatiborac" iz Čajetine.

Program foruma

Centralni događaj foruma su međunarodni poslovni susreti u okviru kojih će privrednici predstaviti proizvode i usluge i razgovarati o uspostavljanju poslovne saradnje.

Prateći program foruma čine paneli i radionice s ciljem predstavljanja najboljih praksi, umrežavanja ideja i pronalaženja partnera za projekte od zajedničkog interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana