Priprema posne trpeze bez većih troškova

Milijana Latinović, dopisnici
Priprema posne trpeze bez većih troškova

Banjaluka - Riba, pite, specijaliteti od povrća, posni kolači i razne druge đakonije biće neizostavan dio trpeza, jer u ponedjeljak počinje vaskršnji post.

Vrijedne domaćice već kupuju namirnice za posna jela koja će u narednih sedam sedmica pripremati svojim ukućanima. Banjalučanka Dragica Simić, koju smo juče zatekli na banjalučkoj "Tržnici", kaže da će poštujući običaje i ove godine u njenom domaćinstvu mirisati pite od krompira i jabuka, posni pasulj, šampinjoni i riba, kao neizostavan dio jelovnika u vrijeme posta.

- Bojim se da će trgovci povisiti cijene voća i povrća, pa sam već pošla u nabavku. Kupila sam i ribu, a šaran je skuplji za dvije marke u odnosu na prošlu godinu - kaže ona.

Prodavci voća i povrća već zadovoljno trljaju ruke, a većem pazaru nadaju se i idućih dana. Najviše se, kako kažu, traži sezonsko povrće - mladi luk, zelena salata, krompir, ali i šampinjoni, dok su među bogatom ponudom voća najtraženije jabuke i narandže.

Gužve za sada nema u ribarnicama, a cijene ribe kreću se od tri marke, koliko košta kilogram girica, do deset KM, koliko je potrebno izdvojiti za kilogram očišćene pastrmke.

- Cijene zamrznute ribe su ostale na nivou prošlogodišnjih. Poskupio je jedino šaran, jer je dostupan samo iz uvoza, pa je za kilogram živog šarana potrebno izdvojiti 8,5 KM, a toliko košta i kilogram neočišćene pastrmke - rekao je prodavac u jednoj banjalučkoj ribarnici Goran Todorović.

I stanovnici Prijedora uveliko se pripremaju za početak posta, a mnogi od njih tvrde da računica pokazuje nešto veće izdatke kada je riječ o pripremi posne hrane.

- Bez obzira na cijene, trudimo se da ispoštujemo običaje, a svojim ukućanima uglavnom pripremam ribu i povrće - rekla je Prijedorčanka Radana D.

Kupci na bijeljinskoj Zelenoj pijaci uglavnom pazare sezonsko povrće na komad, jer su, kako kažu, cijene još poprilično visoke. U gradiškim ribarnicama najviše prodaju ribu oslić, a kilogram košta šest KM.

Ni srbački trgovci neće mijenjati cjenovnike zbog posta, a u Foči prodavci pripremaju akcijske cijene za mušterije.

- Na trpezi je uvijek ono što je i dostupno, riba, salate, jela od krompira, riže, povrća, čorbice, salate i voće. Nije ništa skupo kada se iz radi ljubavi, a naročito ne pripremanje posne hrane - kaže Fočanka Olga Vulović.

Vaskršnji post završava na Vaskrs, koji se ove godine proslavlja 16. aprila.

Post nije dijeta

Profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči Ljubomir Stojanović smatra da post predstavlja kompletno preoblikovanje ličnosti i duhovnu nadogradnju vjernika.

- Post nije dijeta, te nije način da se oslabi u kilaži, to je period intenziteta duhovnog i mi praktično postimo skoro čitavu godinu, osim trapavih sedmica, jer se posti srijedom i petkom. Post nudi mnogo više, duhovno osnaženje, a pravi vjernici ne broje ni koliko dana poste, već se trude da uvijek poste, što više i češće - kaže Stojanović.

RIBA slika: riba

3 - 3,5 girice               

4 - 8 oslić                    

6 - 10 pastrmka            

7,50 - 8,50 šaran        

6 tolstolobik              

7 amur                          

5-7 filet soma             

POVRĆE slika: povrće

3- 4 špinat                  

1 blitva                       

1 mladi luk                 

4 - 5 zelena salata       

0,80 -1,50 krompir      

5 šampinjoni              

VOĆE slika: voće

0,80 - 1,50 jabuke         

1,80 - 2,40 banane        

1,50 - 2,30 narandže      

15 - 22 orasi                

25 lješnjak         

10 smokve  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana