Povoljni krediti za sve građane i opštine, više novca za biznis

Marijana Miljić
Povoljni krediti za sve građane i opštine, više novca za biznis

Banjaluka - Krediti za lokalne zajednice do pet miliona KM, povoljni stambeni zajmovi za sve stanovnike RS i povećanje iznosa kreditiranja za početne poslovne aktivnosti i pokretanje mikrobiznisa u poljoprivredi novine su u pravilima plasmana kredita Investiciono-razvojne banke (IRB) RS, koje je juče usvojila Vlada RS.

Izmjenama pravila uvedena je kreditna linija za lokalne zajednice koje će zajmove od IRB-a koristiti isključivo za finansiranje infrastrukturnih projekata, plaćanje poreskih obaveza i refinansiranje. Maksimalan iznos kredita koji mogu podići je pet miliona KM, a rok otplate je do 12 godina, uz mogućnost dvogodišnjeg grejs perioda.

Novina je i podizanje granice za stambene kredite sa 100.000 na 150.000 KM i roka otplate sa 20 na 25 godina. Osim toga, zajmove će od sada moći podići i samci, ali i stariji od 35 godina, bez obzira na bračni status.

- Krediti su sada dostupni i korisnicima koji već posjeduju kuću ili stan. Omogućeno je i finansiranje obnove stambene jedinice i kupovina bez obzira na mjesto zaposlenja ili prebivališta - saopšteno je iz Vlade RS.

Usvojenim izmjenama proširen je i spisak djelatnosti iz kojih preduzetnici mogu konkurisati za kredite IRB-a. Njih će sada moći uzeti preduzetnici koji se bave ugostiteljstvom, poslovima sa nekretninama, iznajmljivanjem mašina i opreme, finansijskim posredovanjem, proizvodnjom i preradom duvana, te notarskom i advokatskom djelatnošću. Novim pravilima je omogućeno i finansiranje trgovine za plaćanje obaveza prema proizvođačima iz RS. Pored toga, povećan je i maksimalan iznos kredita sa 50.000 na 500.000 KM za početne poslovne aktivnosti, a period otplate ovog zajma sa sedam na deset godina.

- Produžavanjem perioda otplate biće omogućeno inicijalno smanjenje anuiteta korisnicima kredita, relaksirajući time pritisak na njihovu tekuću likvidnost - istakli su u Vladi.

U IRB-u ističu i da je novina da se preduzetnici i preduzeća mogu zadužiti do pet miliona KM bez ograničenja u odnosu na obrtna ili osnovna sredstva, ali i da su definisani povoljniji uslovi za mlade preduzetnike koji realizuju projekte na teritoriji nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine.

Iz Saveza opština i gradova RS pozdravljaju nova pravila, a posebno uvođenje kreditne linije za lokalne zajednice.

- Mnoge opštine i gradovi suočavaju se sa nedostatkom novca za finansiranje infrastrukturnih projekata, koji bi trebalo da omoguće njihov ekonomski razvoj. Osim toga, nisu u mogućnosti ni da finansiraju tekuće obaveze i imaju potrebu za refinansiranjem postojećih kredita. Puštanjem u opticaj kreditne linije za lokalne zajednice prepoznate su njihove potrebe - kazao je predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić.

Ista reakcija stiže i iz Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS, u kojoj ističu da će povećanjem maksimalnog iznosa kredita za početne poslovne aktivnosti na 500.000 maraka i produženjem roka otplate biti omogućeno smanjenje iznosa rata krajnjim korisnicima zajma.

- To će ih relaksirati od pritiska novčanih odliva i uticati na njihovu tekuću likvidnost. To će u svakom slučaju biti veliko olakšanje za početnike koji pokreću biznis. Pored toga omogućivanje trgovinama da se zadužuju za izmirenje obaveza domaćim dobavljačima je veoma značajno, jer je poznato da oni često odgađaju plaćanje obaveza prema proizvođačima. Isporučuju redovno robu, a čekaju na naplatu duže vrijeme, što na kraju utiče na njihovu likvidnost - kazali su u Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Krediti za lokalne zajednice

*5 miliona - maksimalan iznos kredita

*12 godina - maksimalan rok otplate kredita

Stambeni krediti

*150.000 - maksimalan iznos kredita

*25 godina - maksimalan rok otplate

Nove djelatnosti za koje je omogućen kredit

- Ugostiteljstvo

- Poslovanje nekretninama

- Iznajmljivanje mašina i opreme

- Finansijsko posredovanje

- Proizvodnja i prerada duvana

- Notari i advokati

- Trgovina

Povećan iznos kredita za pokretanje poslova

50.000 na 500.000 - početne poslovne aktivnosti

50.000 na 500.000 - kredit za pokretanje mikrobiznisa u poljoprivredi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana