Posao za 120 radnika, tone metala za izvoz

Željka Kokot
Posao za 120 radnika, tone metala za izvoz

Mrkonjić Grad - Fabrika za preradu metal-silicijuma "R-S silikon" u Bjelajcu kod Mrkonjić Grada, u čije je podizanje italijanska grupacija "Metalege" uložila 41 milion evra, puštena je juče u rad, a u njoj je posao dobilo 120 radnika.

Pogone moderne i sofisticirane fabrike, koja će biti motor razvoja opštine Mrkonjić Grad, svečano su u rad pustili predsjednik grupacije "Metalege" Gvido Duzi i predsjednik RS Milorad Dodik. Prije otvaranja fabrike ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić uručila je investitoru upotrebnu dozvolu za probni rad.

Cjelokupna proizvodnja fabrike, čiji je godišnji kapacitet 16.000 tona, namijenjena je za izvoz, što će značajno poboljšati sliku spoljnotrgovinske razmjene RS. Radi se o jednoj od najmodernijih, najefikasnijih i estetski najljepših u konkurenciji četiri fabrike ove vrste u svijetu, koja ispunjava zahtjevne ekološke norme.

Predsjednik grupacije "Metalege" Gvido Duzi zahvalio je predstavnicima republičke i lokalne vlasti na podršci.

- Metal-silicijum je proizvod koji se koristi u raznim sektorima, poput proizvodnje lijekova, metalurgije i solarnih panela. Plasman je zagarantovan jer smo mi jedna od četiri fabrike ove vrste u svijetu - kaže Duzi.

"Metalege" je jedna od četiri kompanije kojima je Vlada RS pružila podršku za investiranje i zapošljavanje. Ukupna finansijska pomoć Vlade RS iznosi oko devet miliona KM, s tim da se novac obezbjeđuje u tranšama koje investitor povlači na osnovu stepena realizacije projekta.

Predsjednik RS Milorad Dodik, koji je sa Duzijem zvanično otvorio fabriku, kaže da ona pokazuje sposobnost svih koji su učestvovali u realizaciji investicije.

- Pokazali smo da smo spremni da privučemo investitore i da im obezbijedimo logistiku, te sposobnost da pratimo zahtjevne standarde. Riječ je o jednoj od tehnološki najboljih fabrika ove vrste u svijetu - rekao je Dodik.

On je kazao da je svaki pojedinačni projekat dio političkog i ekonomskog cilja RS da jača industrijsku proizvodnju.

- To je najbolji način da bude obezbijeđen stabilan rast bruto domaćeg proizvoda - kazao je Dodik, podsjetivši da je nedaleko od fabrike "R-S silikon" u toku proširenje kapaciteta Hidroelektrane "Bočac", te da su širom RS u toku ogromni projekti, poput izgradnje autoputa Banjaluka - Doboj i Termoelektrane "Stanari".

Premijer RS Željka Cvijanović kaže da Srpska ima dobra iskustva sa italijanskim investitorima i da će biti još ulaganja iz Italije.

- Grupacija "Metalege" je postala jedan od najznačajnijih većih investitora u RS. Ova fabrika će doprinijeti razvoju lokalne zajednice i privrednom oporavku cijele RS - kazala je Cvijanovićeva.

Prvi sekretar Ambasade Italije u BiH Ilarija Ranjoni kaže da su mnoge italijanske firme spremne da slijede primjer "Metalegea" i bankarske grupacije "Unikredit", koje sa uspjehom ulažu i šire poslovanje u BiH. Načelnik Mrkonjić Grada Divna Aničić istakla je da je ponosna što je fabrika napravljena u njihovoj opštini.

Ekspresna gradnja

Kamen temeljac za izgradnju fabrike "R-S silikon" postavljen je 14. maja 2014. godine, a izgradnja je završena za planiranih 18 mjeseci.

Uporedo sa izgradnjom vršena je obuka radnika u firmi "BSI" iz Jajca. Riječ je o specifičnoj i sofisticiranoj proizvodnji, koja zahtijeva 90 odsto visokokvalifikovane radne snage tehničke struke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana