Plasirali 100 miliona KM kroz kredite

Milijana Latinović
Plasirali 100 miliona KM kroz kredite

Banjaluka - Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske plasirala je u ovoj godini više od 100 miliona maraka kroz kredite, čime je već u oktobru ispunila plan.

Direktorica IRB RS Snežana Vujnić istakla je da je plan za ovu godinu iznosio 85 miliona maraka, te da je projektovan na bazi tražnje za kreditima IRB-a u prethodnim godinama.

- Zaključno sa trećim kvartalom ove godine odobrili smo ukupno 101,5 miliona KM kredita, što je oko 15 odsto više od planiranog iznosa. Izuzetno smo zadovoljni ovim rezultatom, pogotovo imajući u vidu ograničeni rast kreditnih plasmana bankarskog sektora u RS, kao i činjenicu da poslovne banke imaju viška sredstava. Istovremeno, ovo je i pokazatelj povećane atraktivnosti naših sredstava za korisnike - istakla je Vujnićeva.

Ona je pojasnila da IRB konstantno osluškuje potrebe korisnika kredita i prati aktuelne trendove na tržištu.

- Nastojimo da prilagođavamo i naše uslove kreditiranja za sve kreditne linije. Dodatno smo snizili osnovne kamatne stope i to 0,7 procentnih poena za privredu, a 0,4 za stambene kredite. Kod pojedinih kreditnih linija povećali smo maksimalne iznose kredita, ali i produžili rokove otplate, pa je tako rok kod kredita za privredu sa 10 povećan na 12 godina, a kod stambenih kredita sa 20 na 25 godina - pojasnila je Vujnićeva i dodala da je IRB uveo i mogućnost refinansiranja kod nekih kreditnih linija koje ranije nisu mogle da se koriste za tu namjenu. Vujnićeva ističe da je IRB za tri kvartala ove godine odobrio 24 miliona KM stambenih kredita, što je povećanje od 30 odsto u odnosu na prvih devet mjeseci 2017. godine.

Iako su plan za ovu godinu već ispunili, Vujnićeva ističe da to neće predstavljati problem za korisnike koji u narednim mjesecima apliciraju za kredit.

- Plan je projektovan na bazi tražnje za našim kreditima u prethodnim godinama, a ne prema ukupnim sredstvima kojima raspolažemo. Naša sposobnost da do kraja ove godine finansijski podržimo sve projekte koji ispunjavaju uslove definisane našim pravilima plasmana ne može se dovesti u pitanje. Raspolažemo adekvatnim finansijskim potencijalom za predviđene namjene, tako da možemo odgovoriti na sve potrebe naših korisnika - rekla je Vujnićeva.

Ona je istakla da će u skladu sa potrebama korisnika i kretanjima u bankarskom sektoru nastojati da prilagođavaju uslove kreditne ponude da bi privreda i stanovnici RS imali na raspolaganju povoljna i dostupna sredstva za podršku njihovim razvojnim projektima.

Krediti za preduzeća

Snežana Vujnić je istakla da IRB u prva tri kvartala ove godine bilježi rast plasmana svih kreditnih linija.

- Kreditnom linijom za preduzetnike i preduzeća zaključno sa 30. septembrom odobrili smo 73 miliona KM, što je skoro tri puta više nego u istom periodu prošle godine - rekla je Vujnićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana