Padaju uvoz i izvoz zlata

Željka Kokot
Padaju uvoz i izvoz zlata

Banjaluka - Slabljenje kupovne moći stanovništva i pad tražnje doveli su do pada uvoza zlata u BiH, a u isto vrijeme je smanjen i izvoz ovog plemenitog metala jer su se porodične riznice prilično ispraznile.

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pokazuju da je lani uvoz svih vrsta draguljarskih i predmeta od plemenitih metala, u koje spadaju i otpaci i lomljeni plemeniti metali, iznosio pet miliona maraka. Ova roba je u BiH najčešće stizala iz Turske, Italije i Slovenije.

Pad tražnje luksuznog nakita doveo je do pada uvoza koji je 2014. godine bio težak 6,4 miliona KM, a tada smo najviše ovog nakita uvezli iz Slovenije, Austrije, Italije i Turske.

Otkupljivači zlata u BiH zgrnuli su u prethodnim godinama pozamašne svote novca jer je stanovništvo od izbijanja globalne ekonomske krize 2008. godine masovno prodavalo zlato kako bi zakrpilo rupe u kućnim budžetima.

Zalihe su izgleda u najvećoj mjeri iscrpljene pa su se i predviđanja analitičara, koji su smatrali da će vrtoglavi rast izvoza plemenitih metala biti zaustavljen, obistinile.

Iz BiH je lani izvezen draguljarski i zlatarski nakit vrijedan 9,4 miliona maraka, dok je godinu ranije vrijednost izvoza bila 12,6 miliona KM.

- Najviše lomljenih plemenitih metala lani je izvezeno u Italiju i Njemačku - kažu iz UIO BiH.

Banjalučanka Dijana Puvalić kaže da se obilazeći zlatare u najvećem gradu Srpske neprijatno iznenadila jer su cijene zlata za naš standard bile previsoke.

- Prilikom kupovine poklona ljudi sve više biraju srebro. Malo je onih koji imaju novca da priušte sebi lijep zlatni nakit - kaže Puvalićeva.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Predrag Duduković kaže da je izvoz zlata doživio najveću ekspanziju 2014.

- Stanovništvo je tada zahvatila najveća finansijska kriza pa su mahom prodavali "kućno" zlato što je i znatno uvećalo izvoz - kaže Duduković i naglašava da je prošlogodišnji pad izvoza direktna posljedica smanjenih zaliha zlata, koje je gotovo u potpunosti već rasprodato.

Duduković smatra da je na pad uvoza uticala niska kupovna moć stanovništva i očekuje da će se sličan trend nastaviti.

- Kupovna moć se nije mnogo izmijenila ove godine, a ne može se očekivati ni neka nova izvozna ekspanzija uz postojeće zalihe - rekao je Duduković.

Za gram zlata u RS potrebno je izdvojiti od 70 do 100 KM, dok se otkupna cijena u većini zlatara kreće od 30 KM pa naviše po gramu.

Zlatne rezerve na Balkanu (u tonama)

112,2 - Grčka

40 - Bugarska

16,1 - Srbija

6,8 - Makedonija

3,2 - Slovenija

3 - BiH

1,6 - Albanija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana