Most u Karanovcu ostvario decenijski san

Danijela Stokanić
Most u Karanovcu ostvario decenijski san

Banjaluka - Novi most u banjalučkom naselju Karanovac, u čiju je gradnju uloženo 1,99 miliona maraka, pušten je juče u saobraćaj.

Most su svečano otvorili predsjednik RS Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović i gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

Dodik je naglasio da su gradnju mosta čekale mnoge generacije sa obje strane obale Vrbasa i krajeva koji gravitiraju Banjaluci. On je naveo da je ovaj most strateški infrastrukturni objekat i da je njegovom izgradnjom na trajan način riješeno spajanje obala rijeke.

- Iza ove vlasti su ostali mnogi objekti širom Srpske i to je odgovor na česta pitanja koje čujemo u medijima od onih koji su imali isti budžet, ista ovlašćenja, upravljali svime, a nikada ništa nisu napravili - rekao je Dodik i dodao da političari treba da se mjere po tome šta ostavljaju iza sebe.

Naglasio je da je most u Karanovcu dokaz napora vlasti da se i u nemogućim uslovima ne odustaje od razvoja i poručio da razvoj ne smije da stane u bilo kom dijelu Srpske.

- Aktuelna vlast pokazala je sposobnost i realizovala mnoge projekte u Srpskoj - izgradnju autoputa, prevoja Čemerno, 50 škola, bolnicu u Bijeljini, a u toku je rekonstrukcija Kliničkog centra u Banjaluci - istakao je Dodik.

Cvijanovićeva je istakla da je most u Karanovcu važan infrastrukturni objekat, koji će služiti građanima i privrednicima.

- Uvijek smo zadovoljni kad vidimo rezultate našeg ulaganja. Ni u vrijeme ekonomske krize nismo odustali od izgradnje infrastrukturnih objekata, znajući koliko su oni važni - rekla je Cvijanovićeva i dodala da se ovakve aktivnosti sprovode širom RS.

Gavranović je podsjetio da u Banjaluci do 2000. godine decenijama nije izgrađen nijedan most, dok su od tada sagrađena tri mosta na rijeci Vrbas zahvaljujući angažmanu Vlade RS, grada Banjaluke i preduzeća "Putevi RS".

- Banjaluci treba još mostova. Nadamo se da ćemo u najskorije vrijeme početi gradnju mosta u naselju Česma, kod tvrđave Kastel, kao i obnovu Zelenog mosta - kaže Gavranović.

Investitor mosta u Karanovcu, koji se nalazi na regionalnom putu Banjaluka - Kneževo, je preduzeće "Putevi RS", a izvođač radova bio je konzorcijum "Prijedorputevi" iz Prijedora i "Integral inženjering" iz Laktaša. Most je dužine 60 i širine 12 metara i ima dvije saobraćajne trake širine po 3,5 metara. Ima i dvije biciklističke trake od po metar te dvije pješačke staze od po 1,2 metra širine. Nosivost mosta je 60 tona.

Stari most

Portparol "Puteva RS" Natalija Kostrešević je rekla da će stari most biti uklonjen.

- Stari most je izgubio nosivost, a veći dio čelične konstrukcije zahvatila je korozija, što su neki od razloga zbog kojih se i pristupilo gradnji novog mosta u Karanovcu - rekla je Kostreševićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana