Мост у Карановцу остварио деценијски сан

Данијела Стоканић
Мост у Карановцу остварио деценијски сан

Бањалука - Нови мост у бањалучком насељу Карановац, у чију је градњу уложено 1,99 милиона марака, пуштен је јуче у саобраћај.

Мост су свечано отворили предсједник РС Милорад Додик, премијер Жељка Цвијановић и градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић.

Додик је нагласио да су градњу моста чекале многе генерације са обје стране обале Врбаса и крајева који гравитирају Бањалуци. Он је навео да је овај мост стратешки инфраструктурни објекат и да је његовом изградњом на трајан начин ријешено спајање обала ријеке.

- Иза ове власти су остали многи објекти широм Српске и то је одговор на честа питања које чујемо у медијима од оних који су имали исти буџет, иста овлашћења, управљали свиме, а никада ништа нису направили - рекао је Додик и додао да политичари треба да се мјере по томе шта остављају иза себе.

Нагласио је да је мост у Карановцу доказ напора власти да се и у немогућим условима не одустаје од развоја и поручио да развој не смије да стане у било ком дијелу Српске.

- Актуелна власт показала је способност и реализовала многе пројекте у Српској - изградњу аутопута, превоја Чемерно, 50 школа, болницу у Бијељини, а у току је реконструкција Клиничког центра у Бањалуци - истакао је Додик.

Цвијановићева је истакла да је мост у Карановцу важан инфраструктурни објекат, који ће служити грађанима и привредницима.

- Увијек смо задовољни кад видимо резултате нашег улагања. Ни у вријеме економске кризе нисмо одустали од изградње инфраструктурних објеката, знајући колико су они важни - рекла је Цвијановићева и додала да се овакве активности спроводе широм РС.

Гаврановић је подсјетио да у Бањалуци до 2000. године деценијама није изграђен ниједан мост, док су од тада саграђена три моста на ријеци Врбас захваљујући ангажману Владе РС, града Бањалуке и предузећа "Путеви РС".

- Бањалуци треба још мостова. Надамо се да ћемо у најскорије вријеме почети градњу моста у насељу Чесма, код тврђаве Кастел, као и обнову Зеленог моста - каже Гаврановић.

Инвеститор моста у Карановцу, који се налази на регионалном путу Бањалука - Кнежево, је предузеће "Путеви РС", а извођач радова био је конзорцијум "Приједорпутеви" из Приједора и "Интеграл инжењеринг" из Лакташа. Мост је дужине 60 и ширине 12 метара и има двије саобраћајне траке ширине по 3,5 метара. Има и двије бициклистичке траке од по метар те двије пјешачке стазе од по 1,2 метра ширине. Носивост моста је 60 тона.

Стари мост

Портпарол "Путева РС" Наталија Кострешевић је рекла да ће стари мост бити уклоњен.

- Стари мост је изгубио носивост, а већи дио челичне конструкције захватила је корозија, што су неки од разлога због којих се и приступило градњи новог моста у Карановцу - рекла је Кострешевићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана