Očekivana ulaganja u ovoj godini do 600 miliona KM

Marina Čigoja
Očekivana ulaganja u ovoj godini do 600 miliona KM

Banjaluka - Ukupna strana ulaganja u BiH u 2012. godini bi se mogla kretati od 460 do 600 miliona KM, dok se u sljedeće tri godine očekuju investicije vrijedne između dvije i tri milijarde maraka.

Navodi se to u dokumentu Perspektive od 2012. do 2015. godine koju je uradila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH i dodaje da su visoki budžetski deficiti u evrozoni i kriza evra značajno su uticali na smanjena ulaganja u prvoj polovini 2012. godine kada su iznosila svega 50,25 miliona KM.

Optimistična očekivanja po pitanju investicija u idućem periodu u DEP-u potkrepljuju projektima kao što su nastavak izgradnje termoelektrane-toplane u Zenici, u koju je do 2015. planirao ulaganje oko 500 miliona KM.

Osim toga, "ETF grupa" je potpisala koncesione ugovore za izgradnju TE "Stanari" i proširenje postojećeg rudnika za izgradnju hidroelektrane "Ulog". Ukupna ulaganja u ova dva projekta iznosiće 1,1 milijardu KM do kraja 2016. godine.

Kao značajna investicija se navodi i modernizacija uz proširenje prerađivačkih kapaciteta u Rafineriji nafte Brod od strane ruskog partnera "Zarubežnjeft" od 2011 do 2015. godine u ukupnom iznosu od oko 1,6 milijardi KM.

Prema procjenama DEP-a, u 2013. godini se očekuju direktna strana ulaganja u iznosu od 540 do 780 miliona KM, a između ostalog tu su početak izgradnje TE "Ugljevik 3" u iznosu oko 1,4 milijarde KM, koja će biti završena u periodu od tri do četiri godine.

- Takođe bi trebalo da otpočne realizacija projekta izgradnje elektroenergetskog sistema HES "Gornja Drina". Projekat okvirne investicione vrijednosti od 460 miliona evra predviđa izgradnju četiri hidroelektrane na gornjem slivu Drine (Buk Bijela, Foča, Paunci i Sutjeska) ukupne instalisane snage 260 megavata - navodi se u dokumentu.

Početak izgradnje HE "Buk Bijela", kao prvog objekta u nizu, planiran je za septembar 2014. godine. Time bi direktna strana ulaganja u 2014. godini bila u rasponu od 690 do 920 miliona KM, dok se u 2015. godini očekuju investicije između 800 miliona i 1,3 milijarde KM.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da nije realno očekivati toliki iznos investicija koje u DEP-u očekuju.

- Ništa se ne radi da bi investiciona klima u BiH bila atraktivna za bilo kojeg investira, koje je danas posebno teško privući s obzirom na to da se mnogi zbog krize uzdržavaju od investicija. Takve procjene nisu realne i mislim da se sa izvjesnošću mogu očekivati samo one investicije za koje su već obezbijeđena sredstva međunarodnih finansijskih institucija - naglasio je Pavlović.

Kada su u pitanju ostali ekonomski pokazatelji BiH, u DEP-u ističu da se u ovoj godini očekuje skroman ekonomski rast od 0,4 odsto. U 2013. se očekuje jačanje ekonomskog rasta, kada se projektuje realni rast od 1,9 odsto, a osnovna pretpostavka ovog rasta je postepeno oživljavanje rasta u EU.

- Projekcije za period od 2014. do 2015. godine su rađene uz pretpostavku nastavka oporavka od dužničke krize u užem i širem okruženju. Očekuje se da bi ekonomski rast BiH mogao da iznosi od tri do 3,4 odsto u 2014, te 4,4 odsto u 2015. godini - navodi se u dokumentu.

Pretpostavlja se da bi inflacija u BiH u 2012. godini mogla da iznosi oko 2,1 odsto, a može se očekivati da se u godinama koje slijede inflacija kreće od 1,9 odsto do 2,1 odsto.

Tržište rada

U dokumentu DEP-a se navodi da stanje na tržištu rada u prvoj polovini 2012. godine nije ohrabrujuće, te da se broj zaposlenih smanjuje uz konstantan rast broja nezaposlenih.

- I dalje najveći teret lošeg poslovanja u privatnom sektoru nose zaposleni u građevinarstvu, trgovini i ugostiteljstvu, gdje se broj zaposlenih konstantno smanjuje. Uz skroman rast zaposlenih lica u javnom sektoru pretpostavlja se da bi broj zaposlenih lica u BiH u 2012. godini mogao biti smanjen do 0,8 - ističe se u dokumentu i dodaje da bi tržište rada tek u 2014. i 2015. godini moglo da bilježi pozitivne promjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana