Niska cijena otkupa i manjak radnika gase proizvodnju

Ljiljana Aleksić
Niska cijena otkupa i manjak radnika gase proizvodnju

Bijeljina - Iako su proizvođači duvana u Semberiji i Posavini prošle godine otkupljivačima predali rekordnih 780 tona duvana, niska otkupna cijena, mali podsticaji te nedostatak radne snage mnoge od njih naveli su na razmišljanje o odustajanju od proizvodnje.

Odluku o smanjenju površina pod duvanom donijeli su brojni duvanjari, a neki su i na korak od gašenja proizvodnje. Najveći uzrok tome je niska otkupna cijena od oko tri marke, koja nije rentabilna.

- Da bi se proizvodnja isplatila, potrebno je oko pet KM jer godinama svi troškovi rastu, od repromaterijala preko nedostatka radne snage pa do nebrige nadležnih. Ako se u skorije vrijeme nešto ne promijeni, doći će do gašenja proizvodnje  - rekao je Marko Mitrović, proizvođač duvana iz Posavine. Sličnog mišljenja je i Jovica Savić iz semberskog sela Ljeljenča, prepoznatljivog po uzgoju duvana.

- Iako proizvodim kvalitetan duvan dobre klase, otkupna cijena je niska. Lani sam zasijao sedam hektara. Međutim, razmišljam kako opstati u ovakvim uslovima - pita se ovaj višegodišnji proizvođač duvana.

U preduzeću “Duvan”, koje je ugovorilo ovogodišnju proizvodnju sa 121 uzgajivačem iz Semberije i Posavine, ističu da nadležni moraju povećati podsticaje za proizvodnju ove biljke jer nisu mijenjani godinama.

- To dovodi do pada zainteresovanih za proizvodnju duvana i već prema najavi za iduću godinu mi ćemo imati znatno manje površina pod duvanom u odnosu na ovu godinu - rekao je većinski vlasnik AD “Duvan” Bijeljina Svetozar Mihajlović.

Prema riječima vršioca dužnosti direktora “Duvana” Čede Gotovčevića, plan u 2018. bio je veći za deset odsto u odnosu na ugovorenu proizvodnju.

- Imali smo 365 hektara zasađenog duvana, a plan je bio 400 hektara. Od 121 proizvođača otkupili smo 780 tona duvana, i to je u pogledu prinosa jedna od rekordnih godina za našu firmu  - kaže on. Da je proces proizvodnje duvana složen i težak svjesni su i u bijeljinskom “Duvanu”.

- Pod ovakvim uslovima proizvodnja nema perspektivu. Ako se nešto promijeni, proizvođači će se vratiti u proizvodni proces jer imaju opremu u koju su uložili novac i koju ne mogu koristiti u neke druge svrhe - kaže Gotovčević.

Kvalitet

Čedo Gotovčević ističe da je lani duvan podbacio kvalitetom.

- List je bio dosta prazan, a duvan ima nešto niži sadržaj nikotina - istakao je Gotovčević i dodao da je u toku obrada otkupljenog duvana za potrebe tržišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana