Loši krediti firmi rastu, građani ih čiste

Marijana Miljić
Loši krediti firmi rastu, građani ih čiste

Banjaluka - Nekvalitetni krediti preduzeća u Srpskoj porasli su na kraju prošle godine za skoro deset miliona maraka, dok je zaduženost stanovništva čija otplata značajno kasni smanjena za 17 miliona KM.

U najnovijem izvještaju Agencije za bankarstvo RS o stanju u bankarskom sektoru u 2017. godini navedeno je da su ukupni nekvalitetni krediti lani iznosili 539,3 miliona KM što je za 6,8 miliona ili jedan odsto manje u odnosu na godinu ranije.

- Nekvalitetni krediti pravnih lica, odnosno oni koji su svrstani u više kategorija rizika C, D i E iznose 358,8 miliona KM i bilježe stopu rasta od tri odsto. Loši krediti stanovništva iznose 180,5 miliona maraka i imaju stopu pada od osam odsto - navedeno je u izvještaju Agencije za bankarstvo.

Učešće ukupnih nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima na kraju prošle godine iznosilo je 11,07 odsto i smanjeno je za 0,91 procenat u odnosu na stanje godinu ranije.

Udio nekvalitetnih kredita pravnih lica u ukupnim zajmovima palo je na 13,35 sa 13,8 odsto. Loši zajmovi stanovništva u ukupnim kreditima građana na kraju prošle godine iznosili su 8,27 odsto, dok je godinu ranije njihov udio bio 9,71 procenat.

Privrednici ističu da se prošlogodišnja situacija u privredi nije mnogo razlikovala u odnosu na godinu ranije i da nije bilo drastičnih faktora koji bi uticali na rast loših kredita.

- Vjerovatno su banke posegle i za strožim kriterijumima zbog čega su pojedini krediti privrednika svrstani u tu kategoriju. Koeficijent likvidnosti privrede je kao i godinu ranije veoma nizak i njene obaveze su ogromne. Sa jednom mjerom ne možemo popraviti likvidnost i tu je potreban čitav sistem mjera počevši od toga da za dio kratkoročnih obaveza bude obezbijeđeno dugoročnije finansiranje do smanjenja troškova poslovanja u pogledu rasterećenja fiskalnih i parafiskalnih nameta. Time bi privreda bila konkurentnija i ostvarivala veću dobit - kazao je predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić.

Govoreći o padu iznosa nekvalitetnih kredita stanovništva, Račić ističe da je to vjerovatno rezultat većih provjera kreditne sposobnosti građana.

Nekvalitetni krediti (miliona KM)

                             2017.          2016.          Rast/Pad

Pravna lica        358,8          348,9          +3%

Fizička lica      180,5          197,2          -8%

Ukupno                539,3          545,1          -1%

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana