Kompanija Sava Semberija proslavila 70 godina uspješnog rada

Srna
Kompanija Sava Semberija proslavila 70 godina uspješnog rada

Bijeljina - Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Bijeljini, gdje je prisustvovao proslavi 70 godina rada Fabrike "Sava Semberija", da Vlada Republike Srpske u okviru svojih mogućnosti podstiče razvoj industrijskog sektora, posebno prehrambeno-prerađivački.

"Prehrambeno-prerađivački sektor je važan, jer je Srpska u velikoj mjeri agrarno područje", rekao je Đokić i najavio nastavak podrške uspješnim preduzećima i menadžerima.


Prema njegovim riječima, kada preduzeće privatizuju uspješni ljudi to je veća garancija za njegovo uspješno poslovanje i to je dokazao vlasnik kompanije "Sava Semberija" Milorad Krstić.

Đokić je dodao da "Sava" u svom poslovanju ima problema da obezbijedi dovoljno sirovine na domaćem tržištu i problem sa obezbjeđivanjem adekvatne radne snage.

"Značajno je da oni svake godine povećavaju obim proizvodnje i broj zaposlenih i da su među izuzetno kvalitetnim preduzećima Republike Srpske na koje smo ponosni", zaključio je Đokić.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković čestitao je Krstiću i zaposlenima značajan jubilej i istakao da su u "Savi" prepoznali potencijal Semberije, uz ocjenu da je "Sava" bila i ostala brend na ovim prostorima.

"Kompanija žSavaž je i jedan od velikih preteča razvoja kooperantske proizvodnje na ovom prostoru i danas je značajna u tome", rekao je Gluhaković.

On je naglasio značaj kompanije "Sava" i u promociji domaće proizvodnje kroz kampanju "Naše je bolje" koju sprovode Vlada Republike Srpske, Ministarstvo trgovine i turizma i Privredna komora Srpske.

"Mi želimo da na prvo mjesto stavimo domaće proizvođače i ovakve kompanije koje imaju veliki broj zaposlenih i hiljade kooperanata, pogotovo u plodnom prostoru Semberije", rekao je Gluhaković i najavio nastavak podrške Vlade i resornih ministarstava uspješnim privrednicima.

Vlasnik kompanije Milorad Krstić rekao je novinarima da je srećan što je "Sava" doživjela 70 godina rada i da je riječ o fabrici koja je brend Semebrije.

Prema njegovim riječima, u ovoj sedmoj godini privatnog poslovanja "Sava" će prvi put poslovati pozitivno, sa prerađenih 7.000 tona sirovine, što jeste veliki uspjeh, ali i tek polovina prerađivačkih kapaciteta fabrike.

Krstić je rekao da ove godine nisu imali problema sa sirovinom, ali jesu sa obezbjeđivanjem radne snage, zbog čega je najavio modernizaciju pogona kako bi se smanjio udio radne snage i veću sopstvenu proizvodnju kojom će ogledno pokazati mogućnosti kvalitetne proizvodnje uz kvalitetan rad.

"Mi ne smanjujemo radnu snagu, nego ne možemo da je nađemo, nažalost", istakao je on i dodao da im nedostaje svih profila ali "voljne radne snage".

Kompanija "Sava" u sezoni zapošljava do 300 radnika, stalno je zaposleno 80 radnika, a u prizvodnom programu imaju 120 artikala koji se izvoze na četiri kontinenta, najviše preko Krstićeve firme u Njemačkoj.

Svečanost povodom 70 godina rada kompanije "Sava" održana je u krugu fabrike, uz prisutvo brojnih zvanica i gostiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana