Izvoz sporo stiže uvoz

Glas Srpske
Izvoz sporo stiže uvoz

Sarajevo - Vrijednost trgovine BiH sa inostranstvom porasla je u prvih devet mjeseci ove godine, a pozitivna vijest je da je izvoz nešto brže rastao od uvoza iako je jaz između njihovih iznosa i dalje veliki.

Prema podacima koje je u petak predstavila Spoljnotrgovinska komora (STK) BiH, spoljnotrgovinski deficit je u prva tri kvartala iznosio 5,201 milijardu KM. Izvoz je u istom periodu vrijedio 8,334 milijarde KM i porastao je za 16,79 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Uvoz je imao stopu rasta od 13,96 odsto i dostigao je 13,535 milijardi KM. Pokrivenost uvoza izvozom u prvih devet mjeseci dostigla je 61,6 odsto i na godišnjem nivou je porasla za 1,5 procenata.

Belma Hasić iz Sektora za makroekonomski sistem STK BiH istakla je da je najveći procentualni rast izvoza u odnosu na prošlu godinu ostvaren u Crnu Goru, Srbiju i Hrvatsku. Kod uvoza najveći procenat rasta zabilježen je iz Rusije, SAD i Hrvatske.

- Najveću pokrivenost uvoza izvozom ostvarujemo sa Austrijom i Njemačkom, dok je najmanja sa Kinom. Najznačajniji spoljnotrgovinski partner BiH je Evropska unija u koju je izvezena roba vrijedna 5,92 milijarde i iz koje je uvoz vrijedio 9,17 milijardi KM. Poslije EU, najznačajniji spoljnotrgovinski partner je blok zemalja potpisnica CEFTA - navela je Hasićeva.

Njena koleginica iz istog sektora Amila Šehić analizirala je rezultate razmjene u sektoru agroindustrije i istakla da je Rusija perspektivno tržište.

- Povećan je izvoz voća i povrća u Rusiju na 58,6 miliona i očekujemo rekordan izvoz u ovoj godini. Uskoro očekujemo izlazak na rusko tržište mesa i drugih proizvoda životinjskog porijekla. Turska je veoma perspektivno tržište za agroindustriju - rekla je Šehićeva.

Direktor Sektora za makroekonomski sistem STK BiH Momir Tošić naglasio je da država mora stati iza privrednika i realnog sektora i obezbijediti im uslove za poslovanje koje ima njihova konkurencija u drugim zemljama, a posebno u okruženju sa kojim BiH bilježi ozbiljan deficit.

- Ponovo smo u zastoju kada je riječ o našem napretku. Svjetska banka nas je na "Duing biznis" listi pomjerila sa 79. na 86. mjesto, što je znak investitorima, koje stalno prizivamo, da poslovni ambijent u BiH nije ono što se očekivalo i da se vraćamo stepenicu nazad. Posebno loša situacija je kada je riječ o brzom uvođenju u biznis, po čemu se nalazimo na 175. mjestu na toj listi i posljednji smo među evropskim zemljama. Naša politička usložnjenost i stalna komplikovanost procedura, nefunkcionalno tržište, neefikasan pravni i pravosudni sistem su ograničavajući faktori za brži napredak - kazao je Tošić. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana