Izvoz rastao brže od uvoza

Milijana Latinović
Izvoz rastao brže od uvoza

Banjaluka - Vrijednost trgovine Republike Srpske sa inostranstvom u prošloj godini iznosila je 8,95 milijardi maraka, a u ovom periodu izvoz je rastao brže od uvoza.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od ukupnog obima robne razmjene Srpske sa inostranstvom na izvoz su se odnosile 3,74 milijarde maraka, a na uvoz preostala 5,21 milijarda KM.

- Izvoz je u prošloj godini povećan za 7,6 odsto u odnosu na 2017. godinu, dok je uvoz imao stopu rasta od 6,5 odsto - pokazuju podaci Zavoda.

Krajnji rezultat bio je spoljnotrgovinski deficit od 1,47 milijardi maraka, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 71,1 odsto.

Najveći izvoz lani je zabilježen u oblasti prerađivačke industrije, zatim električne energije, gasa i pare, te poljoprivrede, šumarstva i ribolova.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kaže za “Glas Srpske” da je dobro što je Srpska nastavila da bilježi dobre pokazatelje u oblasti robne razmjene.

- To su pozitivni trendovi koji nas ohrabruju da usmjerimo sve aktivnosti da bi ti rezultati u ovoj godini bili još bolji. To prvenstveno možemo postići kroz realizaciju prvog cilja programa ekonomskih reformi za period 2019-2021. godine, koji kaže da treba povećati konkurentnost i produktivnost privrede - rekao je Blagojević.

On je istakao da je osim rasta izvoza i uvoza veoma važno što iz godine u godinu Srpska bilježi sve veću pokrivenost uvoza izvozom i smanjuje spoljnotrgovinski deficit.

Direktor banjalučke “Vitaminke” Žarko Mikić kaže za “Glas Srpske” da uprkos statističkim pokazateljima prošla godina nije bila baš sjajna za prerađivače, te da očekuje znatno bolje rezultate u ovoj godini.

- Nedostatak sunčanih dana uticao je na voće i povrće, nismo imali kvalitetnu sirovinu, ali smo uspjeli zadržati tržišta na kojima smo poslovali i ranije. Osim regiona, širimo se i na području Evropske unije, a naši proizvodi prisutni su i u radnjama u SAD i Australiji - rekao je Mikić i dodao da prerađivačka industrija ima šansu da raste, te da treba stvoriti povoljnije uslove i obezbijediti konkurentne cijene.

Mikić je najavio da “Vitaminka” u ovoj godini planira povećati izvoz za oko 20 odsto.

Zemlje partneri

Najviše robe Srpska je lani izvezla u Italiju i to u vrijednosti skoro 573 miliona maraka, zatim u Srbiju 484 miliona i Hrvatsku 472 miliona KM. Na četvrtom mjestu nalazi se Slovenija, na čije je tržište plasirana roba u vrijednosti od 403 miliona, te Njemačka, gdje je izvezena roba vrijedna 336 miliona maraka.

S druge strane, na tržište RS najviše robe je uvezla Srbija i to 875 miliona KM, zatim Italija 586 miliona i Rusija 539 miliona KM. Među pet najvećih uvoznika ubrajaju se i Njemačka i Kina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana