Industrija Srpske uhvatila zalet

Željka Kokot
Industrija Srpske uhvatila zalet

Banjaluka - Industrijska proizvodnja RS porasla je u maju najbržim tempom u ovoj godini, ostvarivši rast od 9,7 odsto u odnosu na isti mjesec 2014. godine.

Najbolje rezultate ostvarile su firme u oblasti vađenja ruda i kamena, čija je proizvodnja porasla za 45,1 odsto. Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je prerađivačka industrija istovremeno ostvarila rast od 7,4 odsto, dok je u sektoru proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacije rast iznosio 2,3 odsto.

Rast industrijske proizvodnje osjetio se i na otvaranju novih radnih mjesta, pa je broj zaposlenih u maju porastao za 2,2 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Najviše je porastao broj radnika u sektoru proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacije - 4,7 odsto. Firme koje se bave vađenjem rude i kamena povećale su broj zaposlenih za 2,9, a prerađivački sektor za 1,7 odsto.

Ekonomista Goran Radivojac kaže da je teško analizirati rast industrijske proizvodnje u kratkom vremenskom roku, ali da posljednji statistički podaci predstavljaju ohrabrenje.

- Stope rasta veće od pet odsto u dužem vremenskom periodu bile bi pokazatelj realnog oporavka industrijske proizvodnje u RS - istakao je Radivojac.

Kada je u pitanju spoljnotrgovinska razmjena RS, ona je u prvih pet mjeseci ove godine dostigla vrijednost od 2,718 milijardi KM. Vrijednost izvoza iznosila je 998,4 miliona i smanjena je za 5,6 odsto, dok je uvoz smanjen za 8,5 procenata na 1,719 milijardi KM. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 58,1 odsto, dok je spoljnotrgovinski deficit dostigao 720,68 miliona i u odnosu na april povećan je za 185,24 miliona KM.

- Vrijednost spoljnotrgovinskog deficita direktno zavisi od poslovanja velikih proizvođača, kao što je Rafinerija nafte Brod, čija je proizvodnja direktno zavisna od uvoznih sirovina - kaže Radivojac i naglašava da dio industrijske proizvodnje čiji proizvodi završavaju u inostranstvu, kao što su struja ili prerađivački proizvodi, nije direktno zavisan od strane sirovine i djelimično umanjuje sezonske uticaje koji povećavaju spoljnotrgovinski deficit u pojedinim mjesecima.

Prosječna plata 832 KM

Prosječna neto plata u Srpskoj iznosila je u maju 832 KM i u odnosu na prethodni mjesec smanjena je za 0,4 odsto.

- Do smanjenja majske plate došlo je zbog manjeg broja plaćenih prekovremenih radnih sati u prerađivačkoj industriji i vađenju ruda i kamena, gdje je zaposlen najveći broj radnika - rekao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković.

Najvišu prosječnu platu od 1.259 maraka imali su zaposleni u finansijskoj i djelatnosti osiguranja, a najnižu od 508 KM radnici u građevinarstvu.

Kretanje industrijske proizvodnje u ovoj godini

-1% - januar

3,5% - februar

5,1% - mart

0,9% - april

9,7% - maj

 

45,1% - rast proizvodnje u oblasti vađenja ruda i kamena

7,4% - rast prerađivačke industrije

2,3% - rast u sektoru proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacije

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana