Građani u bankama čuvaju 11 milijardi

Marijana Miljić
Građani u bankama čuvaju 11 milijardi

Banjaluka - Štednja stanovništva u domaćim bankama raste godinama i dostigla je rekordnih 11,02 milijarde KM, podaci su Centralne banke BiH.

Depoziti stanovništva na kraju septembra ove godine iznosili su 57,6 odsto od ukupnih i povećani su za 770,9 miliona KM ili 7,5 odsto u odnosu na isti period lani. U Centralnoj banci navode da depoziti stanovništva rastu već godinama, uprkos niskim kamatama i činjenici da prosječne plate i penzije ne bilježe značajan porast. U ekspanziji je posebno štednja u domaćoj valuti. Depoziti u KM su 2012. godine učestvovali u ukupnim sa 36,4 odsto, a sada su se približili granici od 50 odsto.

- Štednja stanovništva u KM iznosi pet milijardi maraka, što je 45,4 odsto učešća u ukupnim depozitima. Građani u evrima u bankama čuvaju 5,47 milijardi maraka, što je 49,6 odsto ukupnih depozita, dok štednja u ostalim stranim valutama iznosi 549 miliona KM, što je učešće od pet odsto - istakli su u Centralnoj banci.

Oročeni i štedni depoziti na kraju septembra su iznosili 5,44 milijarde KM, što predstavlja 49,4 odsto od ukupnih. Od tog iznosa na kratkoročne depozite odnose se 504 miliona, a dugoročne 4,94 milijarde KM. Transakcioni računi i depoziti po viđenju dostigli su 5,58 milijardi KM.

Oročeni i štedni depoziti rastu sporijim tempom od 0,6 odsto godišnje, znatno brži rast imaju transakcioni računi na kojima je u poređenju sa septembrom 2016. više novca za 17,4 odsto, dok depoziti po viđenju imaju stopu rasta od 13,1 procenat.

- Građani su ranije ulagali novac u kupovinu akcija i nekretnina i sanaciju objekata. Sada je taj ciklus najvećim dijelom završen i oni koji su došli do viška novca, uzimajući u obzir i nesigurne uslove privređivanja, odlučili su se da ga daju bankama na čuvanje za penzionerske dane. Banke predstavljaju siguran izbor čuvanja novca, iako su kamatne stope niske, a pokazale su vitalnost i otpornost na ekonomske promjene - kazao je direktor NLB banke Banjaluka Radovan Bajić i dodao da bi mogao čak uslijediti i blagi pad kamata jer je to trend u Evropi.

Govoreći o neusklađenom iznosu depozita sa primanjima u zemlji, Bajić ističe da u BiH stiže veliki iznos novca iz inostranstva i iz privređivanja koje nije registrovano u legalnim tokovima i da se tu neutrališe pomenuta razlika.

Donacije

Predstavnici Nove banke Banjaluka donirali su povodom obilježavanja Svjetskog dana štednje, 31. oktobra, deset računara i komplete knjiga za biblioteku Osnovne škole "Branko Radičević" u Banjaluci.

Sberbanka Banjaluka poklonila je roditeljima beba koje su rođene juče štedne knjižice sa početnim ulogom od 100 KM. Rajfajzen banka je donirala opremu za igrališta tri vrtića u BiH vrijednu 30.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana