Fondovi nude akcije po sistemu “sve ili ništa”

Fondovi nude akcije po sistemu “sve ili ništa” 06.07.2018 14:02 | V. Z.

Banjaluka - Investiciono-razvojna banka RS, Društvo za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom i Društvo za upravljanje investicionim fondovima “Management Solutions” d.o.o. ponudiće 16. jula na prodaju akcije u preduzećima Robna kuća “Boska”, “Vitaminka” a.d. Banjaluka i “Metalno” Zvornik.

Kako je saopšteno, prodaja paketa akcija u pomenutim preduzećima biće obavljena na Banjalučkoj berzi po metodu “sve ili ništa” i planirano je da traje sve do realizacije prodajnog naloga, a najkasnije do 27. jula.

Početna vrijednost paketa akcija RK “Boska”, koji će biti ponuđen na berzansku prodaju, iznosi oko 1,93 miliona maraka, “Vitaminke” 1,95 miliona, a zvorničkog preduzeća 181.000 KM.

Fondovi koji su se odlučili na prodaju akcija u ova tri preduzeća čine to da bi restrukturirali svoje portfelje i učinili ih likvidnijim i efikasnijim.

- Iluzorno je u svom portfelju držati akcije nekog preduzeća ako nemate nikakav prihod, odnosno, ako ono ne isplaćuje dividendu malim akcionarima, što je, uostalom, i slučaj sa pomenutom “trojkom” - kažu u fondovima.

Slična berzanska prodaja, sa istim ciljem i akterima, organizovana je početkom ovog mjeseca i predviđeno je da traje sve do 13. jula.

Po istom metodu ponuđene su akcije u 22 preduzeća, ali, kako “Glas Srpske” saznaje, do sada nije prodat nijedan paket akcija, zbog slabog interesovanja potencijalnih kupaca.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica