“Foča” i “Paunci” dižu privredu

Milijana Latinović
“Foča” i “Paunci” dižu privredu

Banjaluka - Ugovor o dodjeli koncesije za izgradnju i korišćenje hidroelektrana “Foča” i “Paunci” na rijeci Drini potpisan je juče u Banjaluci, a ove investicije vrijedne oko 245 miliona evra u idućem periodu biće vjetar u leđa razvoju Foče.

Ugovor o izgradnji hidroelektrana potpisali su ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić i vršilac dužnosti direktora “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović.

- Republika Srbija dala je značaj ovom energetskom projektu i iskazala interes da učestvuje u izgradnji ovih hidroelektrana, što je potvrđeno i na posljednjoj zajedničkoj sjednici Mješovitog energetskog komiteta Srbije i Srpske - saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva RS nakon potpisivanja ugovora.

Đokić je naglasio da je obaveza “Elektroprivrede Republike Srpske” da formira koncesiono preduzeće koje će stupiti u ugovorni odnos s “Elektroprivredom Srbije”, s ciljem izgradnje ovih energetskih objekata i dodao da će način realizacije projekta i dalji koraci biti usaglašeni na narednoj sjednici vlada Srpske i Srbije.

- Procijenjena instalisana snaga Hidroelektrane “Foča” je 44,15 megavata, a Hidroelektrane “Paunci” 43,21 megavat. Koncesija je dodijeljena na 50 godina, a hidroelektrane će biti izgrađene najkasnije u periodu od šest godina od dana potpisivanja ugovora - navedeno je u saopštenju.

Načelnik Foče Radisav Mašić ističe za “Glas Srpske” da je ovo veoma velika i značajna investicija za opštinu i sve njene stanovnike na koju se čekalo godinama.

- Za nas to znači mnogo jer ne samo što će ta investicija omogućiti nova zapošljavanja i stvoriti novu materijalnu vrijednost nego takve investicije povlače za sobom razvoj i drugih djelatnosti kao što su ugostiteljstvo, turizam i trgovina. Očekujemo da to bude veliki razvojni zamajac naše opštine - rekao je Mašić.

Vlada Srpske dodijelila je krajem januara “Elektroprivredi Republike Srpske” koncesije za izgradnju i korišćenje hidroelektrana “Foča” i “Paunci” na rijeci Drini. Tada je navedeno da je koncesionar prije zaključenja ugovora o koncesiji za HE “Foča” dužan da uplati u korist budžeta Republike Srpske jednokratnu naknadu za ustupljeno pravo u iznosu od oko 1,16 miliona maraka, dok jednokratna naknada za ustupljeno pravo za HE “Paunci” iznosi 1,23 miliona KM.

PHE “Čapljina”

Luka Petrović je rekao juče da će električna energija koja u ovoj godini bude proizvedena u protočnoj hidroelektrani (PHE) “Čapljina” biti dijeljena u omjeru 50 prema 50 odsto, čime će prvi put poslije 15 godina prvi kilovati iz ovog postrojenja biti dodijeljeni i “Elektroprivredi”.

On je istakao da će ugovorom ERS-a, “Hidroelektrana na Trebišnjici” i “Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosna” postrojenje u Čapljini biti angažovano i za potrebe ERS, što će pozitivno uticati na elektroenergetski bilans Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana