Firmama kraći put do stranih tržišta

Marijana Miljić
Firmama kraći put do stranih tržišta

Banjaluka - Evropska mreža preduzetništva važna je poluga za preduzeća iz Srpske jer im pruža mogućnost da uspostave poslovnu saradnju sa drugim firmama i ponude proizvode i usluge na tržištu 60 zemalja.

Konzorcijum Evropske mreže preduzetništva RS je od 2016. godine član Evropske mreže preduzetništva koja proslavlja deset godina postojanja.

- Za nas je ova mreža važna jer je to platforma putem koje preduzeća mogu ostvarivati saradnju i ponuditi proizvode i usluge na tržištu 60 zemalja i 600 institucija. U tom krugu svako može prepoznati svoj interes. Mala i srednja preduzeća kroz seminare i edukacije mogu unaprijediti znanja i postati konkurentnija - kazala je direktorica Privredne komore RS Dragica Ristić.

Akcenat Evropske mreže preduzetništva je na inovacijama i tehnologijama bez kojih preduzeća ne mogu biti konkurentna.

- Zbog toga je važno da smo dio ove porodice iz koje možemo crpiti znanja i iskustva - rekla je Ristićeva.

Ova preduzetnička mreža je za deset godina rada podržala više od šest miliona preduzeća širom svijeta.

- Konzorcijum iz RS je 2016. godine primljeni u ovu asocijaciju. Usmjereni smo ka internacionalizaciji poslovanja, unapređenju inovativnih kapaciteta, transferu tehnologija i pristupu finansijama. Do sada je podržano oko 1.200 naših preduzeća, a oko 350 kroz poslovne susrete organizovane širom Evrope - rekao je Bojan Čudić iz Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Naglasio je da će fokus u daljim aktivnostima biti na unapređenju inovativnih kapaciteta preduzeća i projektima saradnje privrede i nauke, na osnovu čega bi firme iz RS mogle da dobiju i novac od evropskih fondova.

Platforma je korisna i van privrede, a primjer je Prirodno-matematički fakultet u Banjaluci, koji je zahvaljujući Evropskoj mreži preduzetništva razvio aditiv za maziva baziran na nanotehnologiji.

- Taj aditiv izradiće domaća kompanija “Tehnosint”, a analiziraće ga partneri iz Italije, Finske, Španije i Bugarske. Mi pokušavamo da ostvarimo kontakt sa svim preduzećima iz RS i šire sa kojima možemo da sarađujemo kako bi napori na polju nauke imali rezultat - kazala je šef studijskog programa za hemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu Milica Balaban.

Dobru saradnju sa Evropskom mrežom preduzetništva ima i banjalučka kompanija “Lanako”.

  • Zahvaljujući ovoj mreži 8. juna u Skoplju zakazani su susreti sa drugim kompanijama iz ove industrije - kazala je menadžer korporativnih komunikacija u “Lanaku” Nina Kremenović.

Konzorcijum

U sastavu Konzorcijuma Evropske mreže preduzetništva RS su Privredna komora RS, Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Inovacioni centar Banjaluka. Dio konzorcijuma su i univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana