„Famos“ prodat za 2,2 miliona KM

Marijana Miljić
„Famos“ prodat za 2,2 miliona KM

Pale - Načelnik opštine Pale Boško Jugović potpisao je juče sa stečajnim upravnikom „Famosa“ Radoslavom Bratićem ugovor o kupovini hala, mašina i zemljišta tog preduzeća vrijedan 2,20 miliona KM.

Jugović je nakon potpisivanja ugovora rekao da su odmah uplatili i depozit od 50.000 KM.

- Vlada RS će idućih dana uplatiti ranije obećanih milion KM za te namjene, a nakon toga preostalih 1,15 miliona maraka uplatiće opština, koja se zadužila za taj iznos. Time ćemo zvanično postati vlasnici pokretne i nepokretne imovine „Famosa“ da bi na tom području formirali poslovnu zonu. Hale ćemo izdavati privrednicima koji će pokretati proizvodnju, a jedini uslov za to biće da zaposle domaću radnu snagu. Na ovaj način želimo da oživimo ovaj kraj i utičemo na smanjenje nezaposlenosti - kazao je Jugović.

Opština Pale će u idućih mjesec formirati i komisiju, koja će kreirati strategiju razvoja poslovne zone.

- Odlučićemo da li ćemo objekte izdavati kroz raspisivanje javnog poziva ili na drugi način. Radićemo sve s ciljem da podignemo razvoj opštine i zaposlimo što više domaćeg stanovništva. Time ćemo riješiti jedan veliki problem - kazao je Jugović.

Ovom investicijom opština Pale postala je vlasnik 16 objekata ukupne površine 23.279 metara kvadratnih, zemljišta površine 64.252 kvadrata sa kompletnom infrastrukturom i mašina koje se nalaze u halama.

Od dobijenih 2,20 miliona KM stečajni upravnik će namiriti potraživanja povjerilaca „Famosa“ među kojima je i 327 bivših radnika, kojima će biti isplaćeno oko 900.000 maraka. Bratić će danas saopštiti kako će rasporediti svih 2,20 miliona KM u skladu sa isplatnim redovima.

Krupan korak ka okončanju stečaja u „Famosu“ ostvaren je prilikom posjete predsjednika RS Milorada Dodika Palama kada je i obećao da će Vlada za kupovinu ovog propalog preduzeća i formiranje poslovne zone izdvojiti milion KM.

Stečaj u „Famosu“ trajao je skoro deceniju i pokrenut je 31. decembra 2007. godine. Za ovu fabriku lani je bio zainteresovan investitor iz Turske Idris Fatih Sahin, koji je ponudio 2,8 miliona maraka, ali nije uplatio tu sumu.

Privrednici

Otkup imovine „Famosa“ i uspostavljanje poslovne zone pozdravili su privrednici u istočnom dijelu RS, koji navode da je to posljednja šansa za oživljavanje industrije i zadržavanje radne snage na tom području.

- Svaki pogon nam je dobrodošao, jer nemamo industriju. Ona izumire - kazali su u Područnoj privrednoj komori Istočno Sarajevo.

Finansiranje kupovine imovine „Famosa“

*1,2 miliona KM - opština Pale

* 1 milion KM - Vlada RS

Imovina „Famosa“

* 16 objekata površine 23.279 metara kvadratnih

* 64.252 metra kvadra

tna površina zemljišta

* mašine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana