Dugovi ostaju iza “Trudbenika FPA”

Marijana Miljić
Dugovi ostaju iza “Trudbenika FPA”

Banjaluka - Okružni privredni sud u Doboju zaključio je stečaj nad fabrikom pneumatskih alata “Trudbenik FPA” iz Doboja, a istu sudbinu uskoro će doživjeti i preostala preduzeća koja su poslovala u sastavu nekadašnjeg dobojskog giganta, “Trudbenika”.

Stečaj u “Trudbeniku FPA”, koji je nekada zapošljavao oko 300 radnika, trajao je skoro godinu i po. Poslije okončanja postupka biće nastavljeni sporovi koje fabrika vodi, a čija je vrijednost 102.000 maraka. Novac koji bude dobijen u tim sporovima biće uvršćen u stečajnu masu i raspoređen povjeriocima.

Stečajni upravnik “Trudbenika FPA” Lazo Đurđević nije mogao da precizira koliko povjerilaca neće uspjeti da naplati potraživanja.

- Imamo nešto novca na računu. Kada budu okončani svi žalbeni postupci podijelićemo novac prema planu. Već sada je jasno da će ostati mnogo neizmirenih potraživanja. Mi ne možemo ništa uraditi da sve povjerioce namirimo - kazao je Đurđević.

Ovo preduzeće poslovalo je u sastavu “Trudbenika” iz Doboja, u kojem je stečaj pokrenut krajem 2016. godine i još nije okončan. Pod okriljem ovog preduzeća posluje i Fabrika kompresorske opreme “Trudbenik FKO” iz Teslića, u kojem stečaj traje od januara 2017. godine, i dobojski “Trudbenik enerdži”, nad kojim je pokrenuta likvidacija. Stečajni, odnosno likvidacioni, postupak u ovim preduzećima je u rukama Dragana Protića iz Teslića.

- Završili smo procjenu matičnog preduzeća “Trudbenik” na 19,64 miliona maraka. Proizvodnja u ovom preduzeću se ne može pokrenuti, zbog čega sam predložio povjeriocima da krenemo sa prodajom imovine i namirimo razlučne povjerioce i radnike. U teslićkom “Trudbeniku FKO” u toku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa - rekao je Protić.

Govoreći o “Trudbenik enerdžiju”, Protić je pojasnio da je Uprava za indirektno oporezivanje BiH utvrdila da ovo preduzeće duguje 197.000 PDV-a.

- Mi smo uložili žalbu na to rješenje. Ona je odbijena u dva postupka i sada je predmet u Sudu BiH. Kada će sve biti riješeno, još ništa ne znamo - kazao je Protić.

Procijenjena vrijednost “Trudbenika FKO” iznosi 2,2 miliona, a “Trudbenik enerdžija” 1,12 miliona maraka.

Sva imovina ovih preduzeća je pod hipotekom Poreske uprave RS, koja potražuje oko pet miliona maraka - kazao je Protić, koji takođe nije mogao procijeniti u kojem procentu će biti namirena potraživanja povjerilaca.

Protesti

Radnici “Trudbenika” i “Trudbenika FPA” počeli su da ukazuju na probleme u tim preduzećima i loš materijalni položaj još 2014. i 2015. godine, kada su u više navrata protestovali. Njihovi vapaji nisu urodili plodom, a preduzeće im je ostalo dužno velike iznose novca za zarađene plate. Veliko je pitanje da li će dobiti taj novac i nakon što bude okončan stečaj u ovim preduzećima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana