Dug Srpske smanjen za 152 miliona KM

Marina Čigoja
Dug Srpske smanjen za 152 miliona KM

Banjaluka - Privrednici i javni sektor prebili su na prvoj obaveznoj multilateralnoj kompenzaciji u RS 132,27 miliona maraka duga, pokazuju konačni podaci Banjalučke berze putem koje je realizovan ovaj proces.

Preliminarni podaci pokazuju da je na dodatnoj kompenzaciji prebijeno još oko 20 miliona maraka duga. Obavezna multilateralna kompenzacija obavljena je 30, a prva od dvije dodatne 3. oktobra, dok je za sutra planirana još jedna.

U izvještaju Banjalučke berze navedeno je da su učesnici iz privatnog i javnog sektora u prvoj obaveznoj multilateralnoj kompenzaciji prebili 132,27 miliona od prijavljenih 871,50 miliona KM. To znači da je kompenzovano je 15,2 odsto prijavljenih obaveza. Obaveze je prijavilo 6.229 učesnika, a 604 su kompenzovala više od polovine, dok su cjelokupne obaveze prebijene kod 304 učesnika. Dodali su da će iznos kompenzovanih obaveza i biti povećan nakon dvije dodatne multilateralne kompenzacije.

U multilateralnoj kompenzaciji učestvovala je i banjalučka "Vitaminka", a direktor ovog preduzeća Žarko Mikić kaže da su zadovoljni, iako su očekivali da će prebiti veći iznos duga.

- Kompenzovali smo pet do deset odsto naših obaveza, ali nismo uspjeli da naplatimo neka potraživanja za koja smo očekivali da će biti naplaćena. Učestvovaćemo i u narednim kompenzacijama jer mislimo da je to veoma dobro - rekao je Mikić.

On je istakao da će prebijanje dugova doprinijeti rješavanju nelikvidnosti privrede, ali da je potrebno insistirati na tome da svi moraju prijaviti obaveze.

- Imamo potraživanja koja nismo uspjeli da naplatimo zato što to vjerovatno neki nisu prijavili kao svoju obavezu. Mi smo bili korektni i prijavili sve svoje obaveze - kazao je Mikić.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević je istakao da su ogromna potraživanja djelimično smanjena i da su privrednici izuzetno zadovoljni s obzirom na to da je ovakav vid izmirivanja obaveza sproveden prvi put.

- Očišćeni su određeni dugovi, a očekujemo da će i u idućoj obaveznoj kompenzaciji, koja je prevdiđena za proljeće, biti očišćen još značajniji iznos. Ovo je dobar put da budu riješena nenaplativa potraživanja s obzirom na to da je nelikvidnost osnovni problem privrede - naglasio je Blagojević.

Obavezne multilateralne kompenzacije u RS biće sprvođene dva puta godišnje - u aprilu i oktobru. U jedinstveni sistem za multilateralne kompenzacije i cesije registrovano je 6.626 učesnika.

Prva obavezna multilateralna kompenzacija

6.229 - broj učesnika koji su prijavili obaveze

1.481 - broj učesnika koji su imali i obaveze i potraživanja

1.116 - broj učesnika koji su učestvovali u kompenzaciji

132,27 miliona KM - iznos kompenzovanog duga

871,50 miliona KM - iznos obaveza koje su prijavili učesnici iz privatnog i javnog sektora

15,2% - procenat obaveza koje su kompenzovane

333,12 miliona KM - iznos obaveza koji je bilo moguće kompenzovati

39,7% - procenat kompenzovanih obaveza u odnosu na mogući iznos

304 - broj učesnika koji su u potpunosti kompenzovali obaveze

604 - broj učesnika koji su kompenzovali više od polovine obaveza

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana