Do veće zarade uz inostranu pomoć

Milijana Latinović
Do veće zarade uz inostranu pomoć

Banjaluka - Unapređenje i proširenje proizvodnje uz pomoć grantova iz inostranih fondova za domaće privrednike predstavlja olakšicu i šansu da na brži i jednostavniji način dođu do savremenih mašina i veće zarade.

Takva šansa preduzećima širom Srpske i BiH pružena je zahvaljujući “Challenge to Change” projektu koji je uspostavljen zahvaljujući sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) a posredstvom Ambasade Švedske u BiH. Priliku da dobije dio novca iz ovog fonda i unaprijedi poslovanje iskoristila je i firma “Eurofenster” iz Banjaluke, čija je primarna djelatnost zamjena stare stolarije.

- Prilikom zamjene stolarije razdvajamo drvo, staklo i željezo i u dogledno vrijeme planiramo proizvodnju stakla od starog stakla, a koja je jeftinija nego proizvodnja od kvarcnog pijeska, od čega se inače pravi. Kupićemo drobilicu za staklo, za šta smo putem projekta “Challenge to Change” obezbijedili 24.000 evra - rekao je vlasnik kompanije Milan Vukobrat.

Vlasnik mljekare “Pađeni” iz Bileće Nenad Vukoje kaže za “Glas Srpske” da su se na ovaj projekat prijavili kako bi obezbijedili 25 novih laktofriza i nekoliko kontejnera za njihov smještaj, s obzirom na to da je obim posla povećan i da otkupljuju i prerađuju sve više mlijeka.

- Ukupna vrijednost našeg projekta je 87.000 evra, a kroz program “Challenge to Change” odobreno nam je 30.000 evra. Očekujem da ćemo projekat završiti do sredine idućeg mjeseca. Veoma je značajno što imamo priliku da na ovaj način dođemo do određenih sredstava i tako uštedimo dio vlastitog novca - rekao je Vukoje.

U Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća naveli su da je projekat dostupan mikro, malim i srednjim preduzećima iz cijele BiH, kao i malim i srednjim preduzećima iz Švedske koja imaju interes u BiH.

- Projekat je dostupan i startapima koji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge koji mogu dovesti do povećanja broja zaposlenih, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH - navela je službenica za odnose s javnošću u Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća Daliborka Gavrilović-Kujundžić.

Pojasnila je da kompanije mogu aplicirati za grant sredstva u maksimalnom iznosu do 30.000 evra, te da su na drugom javnom pozivu uslove za dobijanje novca iz “Challenge to Change” fonda ispunile 34 kompanije, kojima su nedavno uručeni sertifikati.

- Za realizaciju ovih projekata izdvojeno je 836.000 evra, dok je ukupna vrijednost predloženih projekata veća od 2,4 miliona evra. Njihovom realizacijom obezbijeđena su 222 nova radna mjesta, dok će se direktno uticati na zadržavanje postojećih 1.175 radnih mjesta - rekla je Gavrilović-Kujundžić.

Partneri

“Challenge to Change” projekat sprovode Sarajevska regionalna razvojna agencija i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća. Partner u projektu je i region Ostergotland iz Istočne Švedske. Cilj projekta je da doprinese jačem privrednom razvoju u BiH, kao i jačanju saradnje Švedske i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana