Dižu iz pepela bivšeg giganta iz Istočnog Sarajeva

Marijana Miljić
Dižu iz pepela bivšeg giganta iz Istočnog Sarajeva

Istočno Sarajevo - Proizvodnja u Fabrici specijalnih transmisija iz Istočnog Sarajeva biće ponovo pokrenuta, a novi vlasnici nekadašnjeg giganta za proizvodnju dijelova za vojna vozila traže prostor za rad i vode pregovore sa potencijalnim partnerima o sklapanju poslova.

Propalu fabriku, u kojoj je stečaj pokrenut prije pet godina, u procesu reorganizacije kupilo je preduzeće "Migafeks" iz Sarajeva čiji je vlasnik Momčilo Ćipović.

- Od 2014. sve do ove godine vodili smo rovovsku borbu sa drugim ponuđačima za fabriku. Nakon svega u maju ove godine ona je prešla u naše vlasništvo i registrovana je kao društvo sa ograničenom odgovornošću - kazao je direktor i vlasnik Fabrike specijalnih transmisija Momčilo Ćipović.

Novi vlasnik fabrike ima već ugovorene poslove, a trenutno radi na izlaženju prostora za rad i stavljanje mašina u pogon.

- Mašine iz fabrike smo zadržali. One su nabavljene 1984. godine po veoma visokoj cijeni i napravljene su da proizvode sve što je bilo tada potrebno. Fabrika nije radila zvanično od 2014. godine, a prije toga sigurno još deceniju. Tih godina korišćeno je ono što je proizvedeno ranije i dijelovi su prodavani za tenkove u Kuvajtu. Proizvodnja u fabrici ne može početi za dvije godine. Trenutno radimo na obezbjeđenju prostorija u kojima ćemo koncentrisati mašine i postaviti proizvodnu liniju, kao što je bilo prije rata. Udarićemo temelje za ponovno funkcionisanje Fabrike specijalnih transmisija - kazao je Ćipović.

Plan je da u početku fabrika izbacuje samo rezervne dijelove za inostrano tržište, koje je i ranije proizvodila, a postepeno će biti uvedeni i novi proizvodi.

- Fokus će biti na tržištima gdje su sklopovi kompaktibilni sa našim proizvodima. Imamo i određeni broj ljudi koji su na raspolaganju za proizvodni ciklus. U početku ćemo zapošljavati 20 radnika, a kako fabrika bude rasla i razvijala se, biće potrebe i za dodatnom radnom snagom. U prve dvije godine rada planiramo da zaposlimo od 60 do 70 radnika. Nastojaćemo da na svakog starijeg i iskusnog radnika dovedemo dva mlada kako bismo ih obučili. Nakon toga izvršićemo selekciju ko je za posao - kazao je Ćipović.

Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu donio je u aprilu 2012. godine odluku o pokretanju stečaja u Fabrici specijalnih transmisija, a Skupština povjerilaca je u julu 2014. odlučila da stečajni upravnik Radomir Jokić objavi oglas za reorganizaciju preduzeća i izbor partnera u tom procesu.

Vladino odobrenje

Vlada RS je prošle sedmice dala saglasnost Fabrici specijalnih transmisija iz Istočnog Sarajeva za obavljanje proizvodnje i remonta naoružanja i vojne opreme.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS kazali su da je to učinjeno zbog promjene vlasničke strukture preduzeća, odnosno prelaska iz akcionarskog u društvo sa ograničenom odgovornošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana